Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει σε επίσημη πρώτη στις 29 Μαρτίου 2024 στις 8.30 μ.μ. τη μαύρη κωμωδία του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ «Μικρά συζυγικά εγκλήματα», σε σκηνοθεσία Σώτου Σταυράκη.
« Ό έρωτας μου για σένα… ένα νεφέλωμα στο βάθος του μυαλού μου! » Ο Ζιλ, διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και η γυναικά του Λίζα, επιστρέφουν στο σπίτι τους από το νοσοκομείο όπου ο Ζιλ βρισκόταν για 15 μέρες, μετά από ένα ατύχημα που τον τραυμάτισε στο κεφάλι με αποτέλεσμα, να έχει χάσει τη μνήμη του. Η Λίζα προσπαθεί να τον βοηθήσει να επανακτήσει την μνήμη του. Ωστόσο, μέσα από τον διάλογο τους, αποκαλύπτονται μεγάλες αλήθειες και ψέματα, που ανατρέπουν την πραγματικότητα και των δύο. Το αριστουργηματικό έργο του μεγάλου Σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα είναι μια ψυχανάλυση και ανατομία των σύγχρονων σχέσεων. Εκτυλίσσεται επί σκηνής ένα ψυχολογικό δράμα διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών, που αγγίζει ταυτόχρονα τα όρια της μαύρης κωμωδίας που βάζει προβλήματα για δυνατούς λύτες. Πρόκειται για ένα έργο που χρειάζεται όχι μόνο ειλικρίνεια αλλά κυρίως τόλμη προς τον ίδιο τον εαυτό μας,
για να αντέξουμε τα ερωτήματα που μας γεννούνται καθώς η παράσταση εκτυλίσσεται. Μας ωθεί να ψάξουμε ή ακόμα και να αμφισβητήσουμε τα ίδια μας τα κίνητρα σε μια σχέση. Ένα διαλογικό ρεσιτάλ με ρυθμό, ανατροπές και εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες που καλεί των θεατή να βυθιστεί στην πλοκή του, μέσα από τον πυκνό φιλοσοφημένο λόγο και τα κυνικά-κωμικά πειράγματα (marivaudage). Ένα έργο ύμνος όχι για εφήμερους έρωτες και «περιπέτειες», αλλά για τις μακροχρόνιες σχέσεις. Ένα έργο για όσους παλεύουν να νικήσουν τη φθορά και την συνήθεια, όποιο και αν είναι το τίμημα.
Συντελεστές:
Κείμενο: Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία: Σώτος Σταυράκης
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Φωτισμοί: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Κωνσταντίνος Σόρεν Δημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Κονή
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Έλενα Χριστοφή, Χρήστος Γιάγκου
Καλλιτεχνική διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 21 Απριλίου 2024
(Λεμεσός): “Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ” Τετάρτη 08 Μαϊου 2024 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: Soldouticketbox.com (tinyurl.com/mikrasizigikaegklimata)
Καταστήματα Στεφανής
Πληροφορίες: 22818999, 99621845
Μέγας χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού
ΟΠΑΠ Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,
Ο Θείος Βάνιας»,του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου.
Το θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει απόψε 13 Δεκεμβρίου 2023 στις 8.30 μ.μ. σε επίσημη πρώτη, το κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου. του Άντον ΤσέχωφΌταν δεν υπάρχει πραγματική ζωή, οι άνθρωποι ζουν με ψευδαισθήσεις. Τέλος πάντων, είναι καλύτερα απ’ το τίποτα». Κλασικό αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας και οικουμενικό κτήμα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς, ο Θείος Βάνιας του Τσέχωφ είναι μία συγκλονιστική αποτύπωση της ανθρώπινης μοίρας – πέρα από τον τόπο και τον χρόνο — που καταργεί γεωγραφικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς. Η παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος, επανασυστήνοντας το έργο στο Κυπριακό κοινό μετά από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια, φέρνει τον Βάνια πιο κοντά στο σήμερα από ποτέ, και με χιούμορ και ευαισθησία μας παρουσιάζει έναν «αντι-ήρωα του καιρoύ μας». Η παράσταση του Θείου Βάνια σμίγει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων και των θεατρικών παραδόσεων, το κωμικό και το δραματικό και απευθύνει ένα προφητικό μήνυμα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μέσα από μία ιδιαίτερη παραστασιακή φόρμα, η καινοτόμα παραγωγή, φτιαγμένη από μία ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών, διερευνά τα όρια που οι ίδιοι θέτουμε στον εαυτό μας, τις επιθυμίες και τις αδυναμίες μας, που συγχωνεύονται σε ένα εκκρεμές υπαρξιακής πάλης. Για τον Τσέχωφ, δεν υπάρχουν σπουδαίοι ήρωες ή συγκλονιστικά εξωτερικά γεγονότα. Σκοπός της τέχνης είναι η απεικόνιση της άνευ όρων αλήθειας και η επιδίωξή της. Σε μια εποχή ακραίας βίας, κυνισμού και απαξίωσης, και σε μια μικρή κοινωνία όπου η υποκρισία εξακολουθεί να δεσμεύει την ψυχή των ανθρώπων αλλά και την ταυτότητα του δημόσιου βίου, ο Θείος Βάνιας μας προσφέρει ένα καταφύγιο ανθρωπιάς και ένα βαθιά οικολογικό όραμα ζωής.
Συντελεστές:
Κείμενο: Άντον Τσέχωφ
Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Φωτισμοί: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Βάνιας Απέργηs
Βίντεο Artist: Άρτεμις Τζάβρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χατζηστυλλή
Ερευνητική συνεργάτης: Μαρία Πισιήλη
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Σίμος Τσιάκκας, Βασίλης Μιχαήλ,
Μανώλης Μιχαηλίδης, Γιώργος Αναγιωτός, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Έλενα Δημητρίου, Έλενα Χριστοφή.
Καλλιτεχνική διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Παραστάσεις (Λευκωσία): Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2023
Λεμεσός: Θέατρο «Ριάλτο» 3 Ιανουαρίου 2024, 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτήριων: Soldouticketbox.com tinyurl.com/4f8zjna7
Πληροφορίες: 22818999& 99621845
Μέγας χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ανεβάζει σε επίσημη πρώτη στις 13 Οκτωβρίου 2023, 8.30 μ.μ., το αστυνομικό δράμα «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζων Πρίσλεϋ, σε μετάφραση Γρηγόρη Βαλτινού και σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.
Περίληψη:.
Έτος 1912. Λίγο καιρό πριν από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο μεγάλο σπίτι της οικογένειας Μπέρλινγκ, μιας πλούσιας βρεττανικής οικογένειας, στην βιομηχανική πόλη του Μπρούμλεϋ, ετοιμάζονται για μια εορταστική βραδιά. Η κόρη του Άρθουρ και της Σύμπιλ Μπέρλινγκ, η Σίλα, ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί τον Τζέραλντ Κροφτ, γόνο μιας επίσης εύρωστης οικογένειας, της υψηλής κοινωνίας της Βρεττανίας. Ο αρραβώνας, εκτός από τα παιδιά, θα ενώσει και τις δύο ισχυρές οικογένειες και θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη. Ο πατέρας Άρθουρ Μπέρλινγκ, βρίσκει την ευκαιρία να επιχειρηματολογήσει υπέρ τη βεβαιότητάς του πως, κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του. Κι όλα φαίνονται να πηγαίνουν πολύ καλά μέχρι τη στιγμή που ένας μυστηριώδης αστυνομικός, ο οποίος συστήνεται ως ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκουλ, κάνει την εμφάνισή του ανακοινώνοντας το θάνατο μιας πρώην εργάτριας σε ένα από τα εγοστάσια των Μπέρλινγκ. Πέρα από τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, και τις συνέπειες τους, οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ατομικές ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αλλά και την ίδια τους τη συνείδηση. Ο Τζων Πρίσλευ, στο σημαντικότερο ίσως έργο του, επιλέγει να μιλήσει για το θέμα της ατομικής ευθύνης, στήνοντας σε πρώτο επίπεδο ένα αστυνομικό δράμα που ο θεατής παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα…
Συντελεστές:
Κείμενο: Τζων Πρίσλεϋ
Μετάφραση: Γρηγόρης Βαλτινός
Μουσική σύνθεση: Άντρια Μαρία Κουννά
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος
Αναγιωτός, Αντρέας Κουτσόφτας, Όλγα Παραπραστανίτη, Θέμις Νικολάου, Κρίστοφερ Γκρέκο.
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά/για όλες τις ηλικίες
Παραστάσεις(Λευκωσία): Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
Λεμεσός: Θέατρο «Ριάλτο» 1 η Νοεμβρίου 2023, 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτήριων: soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22818999& 99621845
Μέγας χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού/Πολιτιστικές Υπηρεσίες
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
Παραστάσεις:
“Το Σώσε” του Μάϊκλ Φρέιν, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
Στο Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», παρουσιάζει σε επίσημη πρώτη παράσταση στις 22 Μαρτίου 2023, 830 μ.μ., την ξεκαρδιστική κωμωδία “Το Σώσε” του Μάικλ Φρέιν, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου. Το έργο που ανάγκασε τους λεξικογράφους της γης να πάρουν ξανά τα μολύβια τους και να γράψουν από την αρχή τι σημαίνει η λέξη κωμωδία , ανεβαίνει στην Κύπρο από ένα θίασο έτοιμο για όλα. Μια παράσταση, μέσα σε μια παράσταση. Ένα έργο που αφήνει τους θεατές να δουν από την κλειδαρότρυπα, το χρωματιστό χάος, πίσω από τα σκηνικά και τα λαμπερά φώτα. Τετάρτη απόγευμα, σε ένα σπίτι χτυπάει μανιωδώς το τηλέφωνο. Οι ιδιοκτήτες λείπουν στο εξωτερικό. Τους κυνηγάει η εφορία. Η οικονόμος είναι παρούσα. Προσπαθεί να δει την αγαπημένη της σειρά στην τηλεόραση. Και να φάει ένα πιάτο σαρδέλες. Δεν θα προλάβει. Ένας μεσίτης έρχεται να δείξει το σπίτι σε έναν Άραβα πετρελαιά. Κουβαλάει μαζί του την γκόμενα του. Η οποία είναι κόρη ενός διαρρήκτη. Που θα καταφτάσει και θα κλέψει ακόμη και τα φλοτέρ από την τουαλέτα. Οι ιδιοκτήτες θα έρθουν απροειδοποίητα. Αυτές οι σαρδέλες, δεν θα φαγωθούν ποτέ. Πόρτες που δεν ανοίγουν έχετε ξαναδεί. Και κρυφούς εραστές και γυμνούς κτηματομεσίτες. Και υπηρέτριες που καταστρέφουν τα πάντα. Ίσως να έχετε ξαναδεί και κουφούς διαρρήκτες. Αυτή τη φορά όμως δεν υπάρχει ελπίδα. Σαρδέλες εξαφανίζονται, χαμένες κόρες ανακαλύπτονται, ξεβράκωτοι σύζυγοι πάνε κι έρχονται. Σεΐχηδες εμφανίζονται από το πουθενά και κλέβουν τα σεντόνια. Πάνω στη σκηνή χάνονται φακοί επαφής, ατάκες και σκηνές ολόκληρες. Οι ηθοποιοί δεν έχουν ιδέα, ο τεχνικός κοιμάται και ο σκηνοθέτης δεν έχει μαλλιά να τραβήξει. Αυτή τη φορά θα γίνει το σώσε!
Συντελεστές:
Κείμενο: Μάικλ Φρέιν
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Τενέντες
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Χορογραφία/επιμέλεια κίνησης: Παναγιώτης Τοφή
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Ηλιάνα Κάκκουρα, Άγγελος Χατζημιχαήλ, Βασιλική Κυπραίου, Χάρης
Αττώνης, Λουκία Πρωτοπαπά, Μιχάλης Καζάκας, Θέμιδα Νικολάου, Χρήστος Γιάγκου, Παναγιώτης Λάρκου
Καλλιτεχνική διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Παραστάσεις:
Λευκωσία: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30 μ.μ., Κυριακή στις 6:30 μ.μ. μέχρι τις 9 Απριλίου 2023
Λεμεσός: «Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο» 19 & 20 Απριλίου 2023, 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού/Πολιτιστικές Υπηεσίες
Χορηγός: ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ)
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
” Ο Παπαφίγκος”, του Σώτου Ορείτη, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου, θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει ότι η επίσημη πρεμιέρα της κυπριακής κωμωδίας «Ο Παπαφίγκος», του Σώτου Ορείτη, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου, θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» στις 27 Ιανουαρίου 2023, 8.30 μ.μ.
Περίληψη:. Σε ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τις επερχόμενες Κοινοτικές εκλογές, με την αγωνία και τις εντάσεις να μεγαλώνουν καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ήδη διαφανεί. Ο Χαρίτος υποψήφιος κοινοτάρχης της δεξιάς παράταξης, διεκδικεί το αξίωμα του κοινοτάρχη με αντίπαλο του, τον – αριστερών πεποιθήσεων – Πεπόνια. Επειδή όμως ο Χαρίτος αισθάνεται ότι θα χάσει τις εκλογές, με την παρέμβαση της εκκλησίας, μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή διάφορα τεχνάσματα συμπαρασύροντας με το μέρος τους και τον Παπαφίγκο, κατά τα άλλα έντιμο, δίκαιο αλλά και ευέξαπτο ιερέα της κοινότητας. Παρόμοια τεχνάσματα επιβουλεύεται και η παράταξη που υποστηρίζει τον Πεπόνια, ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον Παπαφίγκο, που στις διακοινοτικές ταραχές, του έσωσε τη ζωή κουβαλώντας τον στους ώμους του. Τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι κωμικές καταστάσεις εναλλάσσονται γρήγορα, με τον Πεπόνια να εκλέγεται κοινοτάρχης. Ο Παπαφίγκος είναι απαρηγόρητος και μέσα στην θλίψη του είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει και τους ανωτέρους του στην
εκκλησία. Μέσα όμως από τις αντιπαλότητες και την εχθρότητα των δύο παρατάξεων γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας, με τον γιο του Πεπόνια και την ψυχοκόρη του Παπαφίγκου, που γίνεται η αιτία της συμφιλίωσης των δύο παρατάξεων. Ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων, που τόσο πολύ λαχταρούν μια νέα ζωή απαλλαγμένη από την διχόνοια, καταφέρνει να καταλαγιάσει το μίσος και την αντιπαλότητα και να φέρει τη γαλήνη και τη συμφιλίωση.
Η κυπριακή κωμωδία «Ο Παπαφίγκος», γραμμένη σε μεσαρίτικη (Μεσαορία – Μεσαρκά) κυπριακή διάλεκτο, είναι μία ελεύθερη μετάφραση και διασκευή από το Σώτο Ορείτη, του έργου «Δον Καμίλο» του Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζοβάνι Γκουαρέσκι και είναι ίσως το αρτιότερο κυπριακό έργο που έχει γραφτεί στη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία. Το έργο σατιρίζει τον πολιτικό φανατισμό που δυστυχώς στον τόπο μας παραμένει πάντα επίκαιρος και τείνει να εμφανίζεται εντονότερος σε περιόδους εκλογών.
Συντελεστές:
Κείμενο: Σώτος Ορείτης
Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Βάρσια Αδάμου, Λουκία Πρωτοπαπά, Γιώργος Αναγιωτός, Χρήστος Γιάγκου, Στέλιος Μαρτάς, Κρίστοφερ Γκρέκο, Γιάννης Κόκκινος, Μανώλης Μιχαηλίδης, Χριστίνα Χριστόφια
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
Παραστάσεις:
Λευκωσία: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30 μ.μ., Κυριακή στις 6:30 μ.μ.
Λεμεσός: Θέατρο «Ριάλτο» 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού/Πολιτιστικές Υπηρεσίες
Χορηγός: ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ)
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
«Μετά τη βροχή», του Σέρτζι Μπελμπέλ, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου»
Στο Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» παρουσιάζει την αιχμηρή κωμωδία «Μετά τη βροχή», του πολυβραβευμένου
Καταλανού συγγραφέα Σέρτζι Μπελμπέλ, η οποία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Η πρεμιέρα
του έργου θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» στις 14 Οκτωβρίου 2022, 8.30 μ.μ.
Περίληψη: Οκτώ ανώνυμοι υπάλληλοι, μιας ανώνυμης χρηματοοικονομικής εταιρείας, σε μια ανώνυμη
πόλη, ανεβαίνουν κρυφά στην ταράτσα ενός μοντέρνου ουρανοξύστη 49 ορόφων, όπου εργάζονται, για να
καπνίσουν. Το κάπνισμα είναι μέρος των πολλών απαγορεύσεων και πιέσεων που υφίστανται στους χώρους
εργασίας στους κάτω ορόφους του κτηρίου. Οι πιέσεις τους οδηγούν στο κυνήγι της ψευδαίσθησης μιας
απρόσμενης ελευθερίας στα ύψη, όπου όταν φτάσουν με πολύ κόπο, το χάος που αντικρίζουν προκαλεί σε
όλους, ανομολόγητες διαθέσεις και τάσεις αυτοκτονίας. Μικρές και συγκλονιστικές ιστορίες ξετυλίγονται
με απρόσμενη κατάληξη για τους ήρωες μας. Ο συγγραφέας στο έργο του «Μετά τη βροχή» μιλάει για τις
σχέσεις των ανθρώπων σε μια απάνθρωπη κοινωνία και καθρεφτίζει τις εντάσεις, τον επιθετικό ερωτισμό,
την υποβόσκουσα βία, αλλά και την δίψα για επικοινωνία που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Οι ήρωες της
αιχμηρής κωμωδίας του Σέρτζι Μπελμπέλ είναι γεμάτοι απογοητεύσεις και μπορεί να φαίνονται
επιτυχημένοι, αλλά είναι μοναχικοί, κενοί, αδύναμοι, αβοήθητοι, κι έτσι όλες οι προσπάθειες τους για
επικοινωνία καταλήγουν σε αποτυχία. Το επίπεδο του πολιτισμού που μας παρουσιάζει στο έργο του ο
συγγραφέας είναι απαισιόδοξο, όμως πολύ επίκαιρο, και μέσα στην ακρότητά του, τραγικά αστείο.
Συντελεστές:
Κείμενο: Σέρτζι Μπελμπέλ
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική: Άντρια Μαρία Κουννά
Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Γιώργος Αναγιωτός, Λουκία
Πρωτοπαπαπά, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Αλεξία Αλέξη, Βασιλική Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος
Παυλίδης, Στέλλα Φιλιππίδου.
Παραστάσεις: {Λευκωσία} Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30 μ.μ., Κυριακή στις 6:30 μμ
{Λεμεσός} Θέατρο «Ριάλτο» 2 Δεκεμβρίου 2022 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22818999 & 99621845
Η παράσταση δεν ενδείκνυται για άτομα κάτω των 18 ετών.
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός: ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ)
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου
Το θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει σε επίσημη πρώτη παράσταση στις 11 Μαρτίου 2022, 8.30 μ.μ., την ελληνική σουρεαλιστική κωμωδία του Άκη Δήμου, «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.
Ο διακεκριμένος Έλληνας συγγραφέας αναπροσαρμόζει το έργο, που γνώρισε την απόλυτη επιτυχία οπουδήποτε κι αν έχει παιχτεί, φρεσκάροντάς το και παράλληλα ψάχνοντας τη θέση του Έλληνα στον σύγχρονο χάρτη του κόσμου.
Περίληψη: Μέσα στον κόσμο των ραγδαίων αλλαγών, η Ιοκάστη Παπαδάμου εγκλωβισμένη μέσα στο αστικό της διαμέρισμα κινείται ανάμεσα στην τρέλα και την αφέλεια, προσπαθώντας να αγνοήσει επιδεικτικά οτιδήποτε θα μπορούσε να ταράξει την προσωπική της, υποτιθέμενη, ηρεμία. Η οικογενειακή συνάθροιση που οργανώνει στο σπίτι της θα μετατραπεί σε μια βραδιά εξομολογήσεων, καθώς η Ιοκάστη και οι συνδαιτυμόνες της θα προβούν σε μια σειρά προσωπικών αποκαλύψεων. Από το δείπνο παρελαύνουν μια πάπια με πετροκέρασα, ένας σύζυγος που ζωντανεύει, μια ζωντανή που όλοι νομίζουν ότι είναι πεθαμένη, ένας από μηχανής αλλοδαπός «μπάτλερ», ένας εραστής με πολιτικές φιλοδοξίες, μια μαγείρισσα που θέλει να γίνει μάνα και ένας οργανοπαίκτης που βρίσκει παρηγοριά στα πλήκτρα του πιάνου του και όχι μόνο.
Μέσα από τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τον καταιγιστικό ρυθμό της παράστασης, αποκαλύπτονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία πραγματική επικοινωνία μεταξύ τους, που δεν νοιάζονται στ’ αλήθεια ο ένας για τον άλλο· μια αποσαθρωμένη ζωή, χωρίς κανένα βάθος, που επικεντρώνεται στην κοσμικότητα, στους τύπους, στα ανούσια και τα ανώδυνα. Ένα δείπνο, στο οποίο, εν τέλει, δεν βλέπουμε κανένα να τρώει, γιατί πολύ απλά ο καθένας αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται. Τι είναι η οικογένεια μας; Τι είναι η δουλειά μας και ποια η σχέση με τους γύρω μας; Ποιοι είμαστε και ποια είναι η θέση μας τελικά στον σύγχρονο χάρτη του κόσμου;
Το έργο τιμήθηκε από το κοινό με το βραβείο Αθηνοράματος 2009 ως το καλύτερο νεοελληνικό έργο.
Συντελεστές:
Κείμενο: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική σύνθεση: Άντρια Μαρία Κουννά
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μανώλης Μιχαηλίδης, Έρικα Μπεγέτη, Ανδρέας Κουτσόφτας, Πολυξένη
Σάββα, Χρήστος Γιάγκου, Άγγελος Χ΄Μιχαήλ, Μαριάννα Σάντη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 8:30μ.μ., Κυριακή στις 6:30μ.μ., μέχρι τις 20
Απριλίου 2022.
Λεμεσός Θέατρο Ριάλτο: 20 & 28 Απριλίου στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com , https://bit.ly/3hIPvx
Πληροφορίες: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
«Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας» του Κόνορ Μακφέρσον σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη παράσταση στις 18 Ιανουαρίου 2022, 8.30 μ.μ., το βραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύκτας» (The Night Alive, 2013), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.
Περίληψη: O Τόμμυ έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την οικογένεια του και ζει μόνος του στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού του θείου του Μώρις, που μένει στον πάνω όροφο, σε μια συνοικία του Δουβλίνου. Δεν έχει καλές σχέσεις με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και επιβιώνει κάνοντας δουλειές του ποδαριού με τον κολλητό φίλο του Ντοκ, έχοντας καταστήσει τον προσωπικό του χώρο σε αχούρι από τα κάθε λογής μικροπράγματα που βρίσκει και αποθηκεύει στα ράφια αλλά και σε ολόκληρο τον χώρο του δωματίου του. Οι γκρίνιες του θείου Μώρις και οι τηλεφωνικοί καυγάδες με την πρώην γυναίκα του είναι η καθημερινότητα του αποτυχημένου και μοναχικού Τόμμυ.
Ξαφνικά όλα αλλάζουν όταν στη ζωή του μπαίνει η Έιμυ, μια νεαρή πόρνη την οποία έσωσε από την άγρια επίθεση που δέχτηκε από τον φίλο της Κένεθ, τον άνθρωπο που την έχει σπρώξει στην πορνεία. Μια απρόσμενη σχέση αρχίζει που θα διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της ζωής των πέντε χαρακτήρων, και που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε ερωτική.
Το έργο πραγματεύεται το δράμα των περιθωριακών και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων που ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα, όπως η φτώχεια, ο αλκοολισμός, η ανεργία και οι προσωπικές αποτυχίες. Έργο σύγχρονο, όπου τα ακραία γεγονότα μιας νύκτας μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά και να γίνουν η αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο.
Το έργο υπήρξε υποψήφιο για το Βραβείο Ολίβιε στην κατηγορία καλύτερου έργου. Χαρακτηρίστηκε από την Independed on Sunday και το περιοδικό Time Out ως «ένας ακόμη θρίαμβος» και ως «ένα έργο μεγάλης δεξιοτεχνίας» αντίστοιχα, ενώ οι Financial Times έγραψαν ότι το έργο «δείχνει τον Ιρλανδό συγγραφέα πιο συμπονετικό από ποτέ». Την περίοδο που παίχτηκε στο Atlantic Theatre της Νέας Υόρκης απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Έργου 2014, ενώ ταυτόχρονα είχε υποψηφιότητα για τα βραβεία Drama Desk και Lortell.
Συντελεστές:
Κείμενο: Κόνορ Μακφέρσον
Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Κυριαζή
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μανώλης Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κουτσόφτας, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Μάριος Μεττής, Κωνσταντίνος Τσίτσιος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
«Η Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του που είναι το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Η Ποντικοπαγίδα», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Η επίσημη πρώτη παράσταση του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Περίληψη: Οκτώ άνθρωποι τρεις γυναίκες και πέντε άνδρες, βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας βαριάς χιονόπτωσης, στην εξοχική πανσιόν Μάνκσγουελ Μάνορ, που διευθύνει ένα νεαρό ζευγάρι η Μόλυ και ο Τζάϊλς Ράλστον. Οι λίγες ημέρες διακοπών, ψυχικής ηρεμίας και ξεγνοιασιές, σύντομα θα μετατραπούν για τους ενοίκους της πανσιόν σε εφιάλτη, αφού θα διαπιστώσουν ότι ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας μανιακός δολοφόνος με ιδιαίτερη ευφυΐα, που έχει ήδη σκοτώσει κάποιον στο Λονδίνο. Στο άψυχο σώμα του πρώτου θύματος αφήνει ένα σημειωματάριο με δύο διευθύνσεις και τις νότες από ένα παιδικό τραγουδάκι «Τα τρία τυφλά ποντικάκια», μαζί με ένα αινιγματικό σημείωμα «Το πρώτο!», που δείχνει ξεκάθαρα ότι προγραμματίζει κι΄ άλλους φόνους, και που δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προσπάθειά του, μέχρι να ολοκληρώσει το φρικτό του έργο, που δεν είναι άλλο από την εκδίκηση. Το χιόνι που πέφτει ασταμάτητα στην περιοχή δημιουργεί για τους εγκλωβισμένους ενοίκους της πανσιόν μια τρομακτική ατμόσφαιρα, που ευνοεί τα σκοτεινά του σχέδια. Ο αστυνόμος Τρότερ αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση. Ποιό από τα άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη πανσιόν θα είναι άραγε το επόμενο του θύμα;
Συντελεστές:
Κείμενο: Αγκάθα Κρίστι
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός Φωτισμών : Γιώργος Λάζογλου
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μάρκος Καλλής, Χρήστος Σπύρου, Έλενα Παπαδοπούλου, Χρήστος Γιάγκου, Μάρθα Κωνσταντίνου, Μανώλης Μιχαηλίδης, Γρηγόρης Γεωργίου.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Μαρτάς
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021
Λεμεσός: Θέατρο «Ριάλτο» 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com Link.https://bit.ly/3hIPvx
Πληροφορίες: 22818999&99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
«Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», παρουσιάζει σε επίσημη πρώτη την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8.30 μ.μ., το σκοτεινό δράμα του Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ, (Woyzeck) που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.
“Ωραίος καιρός κύριε λοχαγέ.
Βλέπετε τι ωραίος, γκρίζος, βαρύς ουρανός;
Σου ‘ρχεται να καρφώσεις πάνω του ένα παλούκι και να κρεμαστείς,
μόνο και μόνο για κείνη τη μικρή γραμμούλα που υπάρχει ανάμεσα στο ναι και το όχι.
Ναι και όχι κύριε λοχαγέ. Φταίει το όχι για το ναι ή το ναι για το όχι; Πρέπει να το σκεφτώ αυτό.”
Η ομάδα των συντελεστών ακολουθεί το νήμα που άφησε ο συγγραφέας και επιχειρεί να απαντήσει στο επιτακτικό του ερώτημα: Πόσο πρέπει να παγώσει κανείς, για να πάψει επιτέλους να κρυώνει;
Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Θανάσης Γεωργίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Βασιλική Κυπραίου, Δρόσος Σκώτης
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. & Κυριακή στις 6.30 μ.μ., μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2021
Πάφος: «Μαρκίδειο Θέατρο» 7 Οκτωβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Λεμεσός: «Θέατρο Ριάλτο» 6 Οκτωβρίου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Αγορά εισιτηρίων: www rialto.com
Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ (συνταξιούχοι, φοιτητές)
Πληροφορίες: 22818999&99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
“Ράους” των Ρέππα – Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει νέο κύκλο παραστάσεων με περιοδείες στην επαρχία, με την επιτυχημένη και πάντα επίκαιρη κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου “Ράους”, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.
“Πάρτε ένα μπουρδέλο και βάλτε μέσα τρεις μικροαστούς, μια πόρνη με ερωτικά προβλήματα, ένα θαυμαστή της Μαρινέλας, μια ψυχασθενή μπαλαρίνα, ένα μετανοημένο εραστή και μια εικόνα του Άγιου Χριστόφορου του αλλήθωρου.
Κλείστε τους εκεί για 83 λεπτά και το αποτέλεσμα θα είναι μια εκρηκτική κωμωδία, που θα θυμάστε για πάρα πολύ καιρό.”
Περίληψη. Ένας υπάλληλος του υπουργείου συγκοινωνιών -με τη σύζυγό του – και μία νοσοκόμος, κληρονομούν εξ αδιαιρέτου ένα νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Όταν όμως επισκέπτονται το κτίριο για να γνωρίσουν τους ενοικιαστές, μαθαίνουν πως στο σπίτι που κάποτε έζησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, τώρα λειτουργεί ένα… πορνείο. Οι ενοικιαστές του αρνούνται να εγκαταλείψουν το οίκημα.
Μετά από “ώριμη σκέψη” αποφασίζουν να συνεργαστούν όλοι μαζί και έτσι ιδρύουν έναν ψεύτικο πολιτιστικό σύλλογο, εισπράττοντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Οι δουλειές πάνε μια χαρά μέχρι που η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνει αυστηρό έλεγχο όλων των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας.
Έχουν δύο βδομάδες καιρό να στήσουν μια θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και να την παρουσιάσουν στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ή θα προλάβουν να γίνουν ηθοποιοί, ή θα πάνε παρέα στη φυλακή.
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Έλενα Χατζηαυξέντη, Πέτρος Γιωρκάτζης, Ελένη Σιδερά, Αλέξανδρος Παρίσης, Παντελίτσα Λοίζου, Μυρτώ Κουγιάλη, Άντονυ Παπάμιχαηλ, Χρήστος Γιάγκου.
Παραστάσεις: Λεμεσός: Θέατρο «ΡΙΑΛΤΟ» 25 & 26 Μαΐου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο 27 & 28 Μαΐου 2021 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ(κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22818999&99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
«Εγκλήματα καρδιάς»
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει ότι η προγραμματισμένη πρεμιέρα του έργου «Εγκλήματα καρδιάς» της Μπέθ Χένλυ για τις 26 Μαρτίου 2021, μεταφέρεται για τις 2 Απριλίου 2021 στις 8.00 μ.μ.. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.
Περίληψη: Το έργο διαδραματίζεται στην κουζίνα του πατρικού σπιτιού των αδελφών Μαγκράθ, στο Χέιζλχαρστ του Μισσισσιπή, μια μικρή πόλη του Νότου. Οι αδερφές Λέννυ Μαγκράθ, η Μεγκ Μαγκράθ και η Μπέιμπ Μποτρέλ, όταν ξεκινά το έργο δεν βρίσκονται μαζί. Η Λέννυ, που είναι η μεγαλύτερη αδελφή, ενημερώνει την Μέγκ, πως η μικρή τους αδελφή πυροβολεί τον άντρα της Ζάκερυ Μποτρέλ και συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Σε μια άλλη εξέλιξη η Λέννυ που έχει την φροντίδα του παππού, ενημερώνει και τις δύο αδελφές ότι ο παππούς τους βρίσκεται στο νοσοκομείο. Με αφορμή τα δύο αυτά γεγονότα η Μεγκ, που αναζητά την τύχη της ως τραγουδίστρια επιστρέφει στο πατρικό σπίτι και σε λίγο καταφθάνει και η μικρή αδερφή, η Μπέιμπ, αφού την άφησαν ελεύθερη με εγγύηση από την φυλακή του αστυνομικού τμήματος.
Η συνάντηση των τριών θα φέρει στο φως ανείπωτα πράγματα, τα οποία οδηγούν τις τρεις αδερφές σε διαφωνίες, διαπληκτισμούς και καυγάδες, βγάζοντας στην επιφάνεια όλα τα κρυμμένα μυστικά της οικογένειας. Ταυτόχρονα θα φανερωθούν τα «εγκλήματα καρδιάς» που αφορούν πρώτιστα τις ίδιες αλλά και τους άλλους. Στο τέλος οι τρεις αδελφές, αφού πρώτα παντρέψουν τον πόνο και τη δυστυχία τους θα καταλήξουν σε συμφιλίωση, και θα αποδεχτούν η μια την άλλη, προκειμένου να σμικρύνουν τον στερημένο από αγάπη κόσμο τους και να ξαναγίνουν οικογένεια. Όλα αυτά με το χιούμορ που διακατέχει τους ανθρώπους μιας επαρχιώτικης μικρής πόλης του νότου.
Κείμενο: Μπεθ ΧένλυΣυντελεστές:
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Μουσική επιμέλεια: Βαρνάβας Κυριαζής/Σεμέλη Κυριαζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεμέλη Κυριαζή
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Σαλώμη Ιεροπούλου, Μαρία Κωνσταντίνου, Γιώργος Αναγιωτός, Μάρθα Κωνσταντίνου, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Εύρος Βασιλείου.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.00 μ.μ. & Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 25 Απριλίου 2021
Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22818999&99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
“Ράους”
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει δεύτερο κύκλο παραστάσεων με την επιτυχημένη και πάντα
επίκαιρη κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου “Ράους”, από τις 12 Φεβρουαρίου 2021, μέχρι τις 14 Μαρτίου 2021, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου.
“Πάρτε ένα μπουρδέλο και βάλτε μέσα τρεις μικροαστούς, μια πόρνη με ερωτικά προβλήματα, ένα
θαυμαστή της Μαρινέλας, μια ψυχασθενή μπαλαρίνα, ένα μετανοημένο εραστή και μια εικόνα του
Άγιου Χριστόφορου του αλλήθωρου.
Κλείστε τους εκεί για 83 λεπτά και το αποτέλεσμα θα είναι μια εκρηκτική κωμωδία, που θα θυμάστε
για πάρα πολύ καιρό.”
Περίληψη. Ένας υπάλληλος του υπουργείου συγκοινωνιών -με τη σύζυγό του – και μία νοσοκόμος,
κληρονομούν εξ αδιαιρέτου ένα νεοκλασικό στο κέντρο της Αθήνας. Όταν όμως επισκέπτονται το κτίριο για να γνωρίσουν τους ενοικιαστές, μαθαίνουν πως στο σπίτι που κάποτε έζησε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός, τώρα λειτουργεί ένα… πορνείο. Οι ενοικιαστές του αρνούνται να εγκαταλείψουν το οίκημα.
Μετά από “ώριμη σκέψη” αποφασίζουν να συνεργαστούν όλοι μαζί και έτσι ιδρύουν έναν ψεύτικο
πολιτιστικό σύλλογο, εισπράττοντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους τριακοσίων χιλιάδων
ευρώ.
Οι δουλειές πάνε μια χαρά μέχρι που η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνει αυστηρό έλεγχο όλων των
πολιτιστικών συλλόγων της χώρας.
Έχουν δύο βδομάδες καιρό να στήσουν μια θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και να την
παρουσιάσουν στον Ευρωπαίο Επίτροπο. Ή θα προλάβουν να γίνουν ηθοποιοί, ή θα πάνε παρέα στη
φυλακή.
Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι Ηθοποιοί: Έλενα Χατζηαυξέντη, Πέτρος Γιωρκάτζης, Ελένη
Σιδερά, Αλέξανδρος Παρίσης, Παντελίτσα Λοίζου, Μυρτώ Κουγιάλη, Άντονυ Παπάμιχαηλ, Χρήστος
Γιάγκου.
Παραστάσεις του έργου στην Λευκωσία:
27 Φεβρουαρίου Σάββατο στις 6.30 μ.μ.
28 Φεβρουαρίου Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
01 Μαρτίου Δευτέρα στις 6.30 μ.μ
06 Μαρτίου Σάββατο στις 6.30 μ.μ.
07 Μαρτίου Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
08 Μαρτίου Δευτέρα στις 6.30 μ.μ
13 Μαρτίου Σάββατο στις 4.30 μ.μ.
13 Μαρτίου Σάββατο στις 6.30 μ.μ.
14 Μαρτίου Κυριακή στις 4.30 μ.μ.
14 Μαρτίου Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
Οι περιοδείες του έργου στις άλλες επαρχίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Εισιτήρια: 15 ευρώ(κανονικό), 12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: 22818999&99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
«Πούπα»
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στις 10.30 π.μ. το έργο «Πούπα», βασισμένο στο παιδικό βιβλίο
της Μελίσσα Έκκερς, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.
Η Πούπα, μια νεαρή και ξεχωριστή κάμπια πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μια πεταλούδα. Σύντομα, θα ανακαλύψει τι σημαίνει να μπορείς να πετάξεις και να απολαύσεις τον κόσμο από ψηλά. Η περιπετειώδης φύση της την οδηγεί σε ένα ταξίδι που κάνει την μετατροπή της, ακόμα πιο συναρπαστική. Όταν βρίσκεται ξαφνικά σε ένα τσίρκο, σε μια άγνωστη χώρα, η Πούπα ανακαλύπτει τις χαρές και τη σημασία του να ζεις τη ζωή, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της. Η ιστορία της Πούπα λοιπόν, είναι βασισμένη σε μια περιπέτεια, ένα ταξίδι στο χρόνο και την ποιότητα που προσδίδουμε σ’ αυτόν.
Η «Πούπα» είναι το τρίτο παιδικό βιβλίο που δημοσιεύει η Μελίσσα Έκκερς. Το δεύτερο βιβλίο της ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2012, ενώ το πρώτο της βιβλίο «Κροκόδειλος» κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης το 2008. Έχει δημοσιεύσει επίσης μια έκδοση Ποίησης που δημοσιεύτηκε το 2013. To 2015 – 2019 εκδίδει τη δημοφιλή σειρά βιβλίων My Nicosia Mandala, My Akamas Mandala και My Cape Greco Mandala.Τα βιβλία της έχουν διανεμηθεί σε Κύπρο και Ελλάδα. Η Μελίσσα ‘Εκκερς είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου.
Συντελεστές:
Κείμενο: Βασισμένο στο παιδικό βιβλίο «Πούπα», της Μελίσσα Έκκερς
Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Χρήστος Γιάγκου,
Διασκευή/Κίνηση/Μουσική επιμέλεια: Ναταλία Παναγιώτου
Ζωγραφική εκτέλεση: Άντρη Λαζάρου, Duende Art Studio
Χειρισμός κονσόλας ήχου /φώτων: Στέλιος Μαρτάς
Ηθοποιοί: Ναταλία Παναγιώτου, Δέσποινα Χρυσάνθου
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
«Με δύναμη από την
Κηφισιά»
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του, την κωμωδία «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην κεντρική σκηνή, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8.30 μ.μ., σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.
Θέλω να απελευθερωθώ, θέλω να απελευθερωθώ…
Περίληψη: Το έργο διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι, κάπου στην Κηφισιά. Τρεις γυναίκες η Αλέκα, η Φωτεινή και η Μάρω που είναι κολλητές φίλες, ετοιμάζονται για ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τα συναισθηματικά τους αδιέξοδα και τις επώδυνες και προβληματικές τους σχέσεις με τους άνδρες. Η τέταρτη γυναίκα η Ηλέκτρα, που είναι κόρη της Αλέκας, με την ευκαιρία αυτή καταστρώνει τα δικά της σχέδια και προσβλέπει στην ώρα που με το σπίτι στη διάθεση της, θα πραγματοποιήσει τα δικά της όνειρα. Σταδιακά παρακολουθούμε εκτενείς αναφορές για τις σχέσεις των γυναικών με τους άντρες και τις προσπάθειες τους να απαλλαγούν από αυτές προσβλέποντας σε μια καινούργια αρχή. Ενώ αρχικά μας δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για ανεξάρτητες και χειραφετημένες γυναίκες, βλέπουμε στη συνέχεια ότι ουσιαστικά κατευθύνονται από τα πάθη και τις αδυναμίες τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως μαριονέττες των συναισθημάτων τους.
Μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων ηρωίδων, για τις σχέσεις τους με τους άνδρες, τις κωμικοτραγικές καταστάσεις και τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους, οι συγγραφείς αποκωδικοποιούν τον ψυχισμό της γυναίκας, σε μια ατέρμονη προσπάθεια για καινούργια αρχή και εμμονική αναζήτηση της αγάπης.
Συντελεστές:
Κείμενο: Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών : Σταύρος Τάρταρης
Μουσική/μουσική επένδυση: Άντρια Κουννά
Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Θέκλα Φλουρή
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 7.00 μ.μ. μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020
Παραστάσεις στη Λεμεσό: Θέατρο «ΕΝΑ»: 29/30/31 Οκτωβρίου 2020 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές)
Αγορά εισιτηρίων: www.soldouttickets.com.cy
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22818999&99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Δίεση 101,1
«Η Γυναίκα με τα Mαύρα» {THE WOMAN IN BLACK}
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» παρουσιάζει το έργο «Η Γυναίκα με τα Mαύρα» {THE WOMAN IN BLACK} της Susan Hill & Stephen Mallatratt σε μετάφραση Φρίξου Μασούρα, και σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», 31 Ιανουαρίου 2020, 8.30 μ.μ.
Το έργο: Παραμονή Χριστουγέννων. Τα παιδιά του Άρθουρ Κιπς, μαζεμένα γύρω από το τζάκι, μοιράζονται ιστορίες φαντασμάτων και τον καλούν να διηγηθεί και αυτός μια δική του ιστορία. Ο ίδιος αρνείται επειδή, εν αντιθέσει με τα παιδιά του, έχει ζήσει μια πραγματική ιστορία φαντασμάτων… Μη μπορώντας πλέον να κρατήσει μέσα του τα όσα έζησε στο Ιλ Μαρς, ο Άρθουρ Κιπς αποφασίζει πως ο καλύτερος τρόπος, να μοιραστεί την εμπειρία του σε εκείνους τους καταραμένους βάλτους, είναι να ανεβάσει μια μικρή θεατρική παράσταση με την βοήθεια ενός νεαρού ηθοποιού. Ο ηθοποιός αναλαμβάνει να υποδυθεί τον ρόλο του Άρθουρ Κιπς και ο ταλαιπωρημένος Κιπς υποδύεται όλους τους άλλους ανθρώπους που αποτέλεσαν μέρος αυτής της ανατριχιαστικής εμπειρίας. Μαζί θα ζήσουν μια ανεπανάληπτη και μοναδικά τρομακτική ιστορία που αγγίζει την ψυχή.
«Η Γυναίκα με τα Mαύρα» αποτελεί το δεύτερο μακροβιότερο σε παραστάσεις έργο στο θρυλικό Γουέστ Εντ του Λονδίνου. Όλοι οι συντελεστές που ανέβασαν το έργο μέχρι σήμερα συμφωνούν πως πρόκειται για μια παράσταση που σε κατατρέχει ακόμη και μετά που πέφτει η αυλαία. Πολλές φορές, ως θεατές, νοιώθουμε την ανάγκη να ζήσουμε μια ιστορία τρόμου για να μας θυμίσει την αγάπη που πρέπει να έχουμε για την ζωή. Στο κάτω-κάτω, λίγης ώρας λαχτάρα μπορεί να μας φέρει μια τεράστια ανακούφιση στο τέλος, αφού θα μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στην αγκαλιά της οικογένειάς μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, σώοι και αβλαβείς.
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» σας προσκαλεί να ζήσετε και εσείς αυτή την σκοτεινή ιστορία τρόμου που έζησε ο Άρθουρ Κιπς. Το ανεξήγητο σμίγει με το απρόσιτο σε ένα μοιραίο χορό συναισθημάτων επί σκηνής, με το ακροατήριο να ζει τον φόβο και τον τρόμο μαζί με τους ηθοποιούς του έργου. Καθίστε αναπαυτικά, ηρεμήστε και αφεθείτε στα μυστήρια που κρύβει η πυκνή ομίχλη και το σκοτάδι του Ιλ Μαρς.
Συντελεστές:
Κείμενο: Susan Hill & Stephen Mallatratt
Μετάφραση: Φρίξος Μασούρας
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κυριάκου
Σκηνικά: Stavri Papa
Κοστούμια: Κατερίνα Ττάκκα
Φωτισμοί : Γιώργος Λάζογλου
Μουσική: Κων/νος Ευαγγελίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Γεωργίου
Ηθοποιοί: Χριστόδουλος Μαρτάς, Ανδρέας Κουτσόφτας, Άντρη Σεργίου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020
Λεμεσός: Θέατρο «ΕΝΑ», 24/25/26/27/28/29 Απριλίου 2020
Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/μειωμένο
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Δίεση 101,1
Η Παγίδα
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ σε παγκύπρια πρώτη στις 6 Δεκεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ., σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου.
Η Παγίδα είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ για έναν άντρα που, όπως όλα δείχνουν, έχασε την γυναίκα του αλλά κινδυνεύει να χάσει και το μυαλό του. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα σαλέ στις Γαλλικές Άλπεις, όπου μένει το νιόπαντρο ζευγάρι Ντανιέλ και Ελισάβετ Κορμπάν. Ο Ντανιέλ Κορμπάν ενημερώνει την αστυνομία για την εξαφάνιση της συζύγου του. Μετά από λίγο τον επισκέπτεται ένας ιερέας ο οποίος ισχυρίζεται ότι η κυρία Κορμπάν επιθυμεί να επιστρέψει στο σπίτι και ότι μετανιώνει που εγκατέλειψε τον άντρα της. Όταν όμως καταφθάνει στο σαλέ η κυρία Κορμπάν, ο Ντανιέλ οργισμένος ισχυρίζεται ότι δεν είναι αυτή. Εκείνη επιμένει ότι είναι η γυναίκα του και πληροφορεί τους υπόλοιπους ότι ο σύζυγός της πάσχει από ψυχωτικά επεισόδια και κρίσεις αμνησίας. Σταδιακά ο Ντανιέλ αντιλαμβάνεται ότι είναι το θύμα μιας συνωμοσίας στημένης από την μυστηριώδη γυναίκα, τον ιερέα και διάφορους άλλους μάρτυρες οι οποίοι αναγνωρίζουν την γυναίκα, ως κυρία Κορμπάν. Όταν ο επιθεωρητής της αστυνομίας δεν φαίνεται να πιστεύει την δική του εκδοχή, ο Ντανιέλ αρχίζει να πιστεύει πως όλοι είναι συνεννοημένοι να τον τρελάνουν ή να τον σκοτώσουν. Σταδιακά τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, γιατί μια μεγάλη κληρονομιά, σε περίπτωση θανάτου του, θα περάσει στην μυστηριώδη γυναίκα. Αλλά ποιος λέει την αλήθεια και σε ποια άκρα μπορεί να φτάσει κανείς για να παραποιήσει τα γεγονότα; Η ένταση και το μυστήριο κορυφώνονται αριστοτεχνικά μέχρι το φινάλε του έργου.
Συντελεστές:
Κείμενο: Ρομπέρ Τομά
Μετάφραση: Αντώνης Δωριάδης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Φωτισμοί : Καρολίνα Σπύρου
Μουσική: Αντώνης Αντωνίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αριάνα Πασπαλίδη
Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης) : Αντώνης Κλεάνθους, Λουκάς Ζήκος, Άθως Αντωνίου, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, Χρήστος Γιάγκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Γιόλα Κλείτου.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2020 στις 8.30 μ.μ.
Λεμεσός : Θέατρο «Ριάλτο» 7 Ιανουαρίου 2020 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/ μειωμένο
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
Δίεση 101,1
«Πνεύμα» (W;t) της Μάργκαρετ Έτσον (Margaret Edson)
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» παρουσιάζει το βραβευμένο με βραβείο (Pulitzer Prize for Drama 1999) έργο, «Πνεύμα» (W;t) της Μάργκαρετ Έτσον (Margaret Edson), που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αμίλιου Χαραλαμπίδη.
Η Βίβιαν Μπέαρινγκ, ειδήμων στη μεταφυσική ποίηση του John Donne (Άγγλος ποιητής του 17ου αιώνα) που πραγματεύεται εκ βαθέων τα φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής και του θανάτου, συναντώντας την πραγματικότητά τους και ευρισκόμενη σε μια οριακή κατάσταση, αναμετριέται με το αιώνιο ζήτημα του νοήματος της ζωής.
Η επιστήμονας, η αμείλικτη καθηγήτρια έναντι των φοιτητών της, με τη φήμη της σκληρής και αδιαπραγμάτευτης ερευνήτριας, αυστηρά προσηλωμένης στην επιστήμη της, αναγκάζεται να αποτελέσει αυτή καθαυτή, αντικείμενο μελέτης μιας άλλης εξειδικευμένης ομάδας επιστημόνων, αυτών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της ασθένειάς της.
Το έργο αρθρώνεται πάνω στο θεμέλιο του πνεύματος, της ειρωνείας, της αντινομίας, ιερότητας και αποϊεροποίησης, με ευστροφία και οξύνοια λόγου. Στη διαλογικότητα και τη διαλεκτική του έργου αμφισβητείται ο δογματικός φόβος περί θανάτου – μετουσιώνεται σε μια μικρή παύση, σε ένα κόμμα, σε ένα πέρασμα στην αληθινή ζωή. Μια ανάσα, ένας ύμνος για τη ζωή, ένας ψαλμός, μια μικρή αλληγορία για την ψυχή.
«Και ο θάνατος δεν υπάρχει πια, κόμμα, θάνατε, θα πεθάνεις.»
(John Dοnne)
Συντελεστές:
Κείμενο: Μάργκαρετ Έτσον
Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Σκηνικά: Σωσάννα Τομάζου
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Φωτισμοί : Καρολίνα Σπύρου
Μουσική: Χριστίνα Αργύρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ναταλία Παναγιώτου
Επιστημονική συνεργασία: Σωτήρης Θεοχαρίδης
Φωτογραφίες: Γαβριέλα Πιερή
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Πόπη Αβραάμ, Ιωάννα Σιαφκάλλη, Δημήτρης Αντωνίου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Μάρκος Καλλής Ναταλία Παναγιώτου.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: Χρήστος Γιάγκου
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι 10 Νοεμβρίου 2019.
Λεμεσός : Θέατρο «Ριάλτο» 7 Νοεμβρίου 2019 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/ μειωμένο
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
«ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Σάρα Ρουλ
Δόθηκε με επιτυχία η πρεμιέρα του έργου «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» της Σάρα Ρουλ, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή. Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Παρασεκευή, Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
Αυτός σκέφτεται συνέχεια την μουσική και αυτή δεν έχει καθόλου αίσθηση του ρυθμού. Ο Ορφέας και η Ευρυδίκη μπορεί να μην είναι το πιο ταιριαστό ζευγάρι, αλλά είναι νέοι και τρελά ερωτευμένοι. Την ημέρα του γάμου τους εκείνη πεθαίνει και ο Ορφέας είναι αποφασισμένος να περάσει ακόμα και τις πύλες του Άδη για να την βρει.
Η υποψήφια για Pulitzer Prize και Tony Award Σάρα Ρουλ εμπνέεται από τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και γράφει με ευαισθησία και χιούμορ μία σύγχρονη εκδοχή του. Ένα έργο γεμάτο από ήχους, μουσική και τραγούδι που μιλάει για την δύναμη της αγάπης και τα λεπτά όρια που χωρίζουν την ζωή από τον θάνατο.
Ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Τάτση, Γιάννης Καραούλης, Βασίλης Βασιλάκης, Μάριος Μεττής, Ελεονώρα Βασιλείου, Πηνελόπη Βασιλείου, Θέμις Ππόλου .
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2018
Λεμεσός : Θέατρο Ριάλτο στις 16 Ιανουαρίου 2019 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/ μειωμένο, 10 παιδικό
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
“Αντίο Κοπρόσκυλα” του Φρίξου Μασούρα
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ», συνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις του έργου «Αντίο Κοπρόσκυλα» του Φρίξου Μασούρα, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2018.
Το έργο: Κύπρος 2013. Άνοιξη. Η οικονομική κρίση στο νησί και η τύχη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος κρέμεται από μία κλωστή. Ένας απελπισμένος θίασος, αποφασίζει να δώσει την τελευταία του παράσταση: Μια ληστεία τράπεζας! Χωρίς πρόβες, χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας, αλλά με μπόλικο τσαμπουκά 6 φίλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ταινίες που μεγάλωσαν και τα σενάρια που ονειρεύονταν ως ηθοποιοί στην σκηνή, να ξετυλίγονται ζωντανά, μπροστά στα μάτια τους. Οι σχέσεις τους θα δοκιμαστούν μέχρις εσχάτων, καθώς το πλάνο δεν κυλάει ομαλά και οι ίδιοι δεν έχουν ιδέα πώς είναι να είσαι εγκληματίας. Πως διαμορφώνονται οι σχέσεις όταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, βρεθεί ξαφνικά με ένα πιστόλι στο χέρι; Ή μήπως το πιστόλι ενεργεί σαν καταλύτης της αλήθειας!
Η δική σας παρουσία αλλά και η δική σας μαρτυρία, μπορεί να ενισχύσει αυτή την αλήθεια και να καταδείξει τον ένοχο!
Το έργο αυτό, αποτελεί φόρο τιμής στην κινηματογραφική ταινία «Reservoir Dogs» του ΚουέντινΤαραντίνο, αλλά και σε κινηματογραφικές παραγωγές – σταθμούς των δεκαετιών του 80 και 90 από τους μετρ του είδους Μπράϊαν ντε Πάλμα, ΤζονΜακτίερναν και Μάρτιν Σκορσέζε. Ένα έργο στο οποίο η τέχνη και η ζωή θα συγκρουστούν επικίνδυνα σε μια ξεκαρδιστική τραγωδία-καθρέφτη της κυπριακής πραγματικότητας.
Συντελεστές:
Κατηγορία: “in–yer– face theatre” Θέατρο στα μούτρα
Κείμενο: Φρίξος Μασούρας
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κυριάκου
Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη
Σκηνικά: Ιωάννα Κυθραιώτη
Κοστούμια: Κατερίνα Ττάκκα
Moυσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Τρύφωνος
Ηθοποιοί( με σειρά εμφάνισης): Μάριος Μεττής, Παναγιώτης Κυριάκου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Ανδρέας Νικολαϊδης, Χρήστος Γιάγκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Στέλιος Μαρτάς
Αυστηρώς ακατάλληλο για άτομα κάτω των 16 χρόνων
Τακτικές παραστάσεις (Λευκωσία): Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. και Κυριακή στις 6.30 μ.μ.
Λεμεσός : Θέατρο Ριάλτο στις 7 Νοεμβρίου 2018 στις 8.30 μ.μ.
Εισιτήρια: 15 ευρώ/κανονικό, 12 ευρώ/ μειωμένο
Κρατήσεις: 22818999 & 99621845
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός επικοινωνίας: ΑΛΦΑ ΚΥΠΡΟΥ
“Το Φως του Γκαζιού” του Πάτρικ Χάμιλτον
Το κλασσικό ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον, γραμμένο το 1938, περιγράφει την ψυχολογική κακοποίηση μιας γυναίκας από τον σύζυγό της. Η αγγλική λέξη “gaslighting” που σημαίνει “ψυχολογική χειραγώγηση”, προέρχεται από τον τίτλο του έργου. Έγινε ταινία δύο φορές: μια Βρετανική το 1940 και μια Αμερικανική το 1944. Στην Αμερικανική ταινία πρωταγωνιστούσε η Ίνγριντ Μπέργκμαν και η ερμηνεία της αυτή, της χάρισε το πρώτο από τα τρία Όσκαρ της. Ο Χάμιλτον είναι ο συγγραφέας και της “Θηλειάς”, του θεατρικού έργου που αργότερα έγινε μια κλασσική ταινία σκηνοθετημένη από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Περίληψη: Κάθε βράδυ, ο Τζακ Μάνινγκχαμ κάνει την βόλτα του στην πόλη αφήνοντας μόνη στο σπίτι την σύζυγό του Μπέλα. Εκείνη έχει αρχίσει να πιστεύει ότι χάνει τα λογικά της. Διάφορα μικροπράγματα εξαφανίζονται και τα ξαναβρίσκει κρυμμένα σε παράλογες θέσεις, ενώ κάθε βράδυ ακούει θορύβους από το ταβάνι και βλέπει τα φώτα του γκαζιού στον τοίχο του καθιστικού να σβήνουν σχεδόν εντελώς, βυθίζοντας το χώρο στο σκοτάδι, χωρίς φανερή ανθρώπινη παρέμβαση. Όταν η πιστή της καμαριέρα Ελίζαμπεθ φέρνει στο σπίτι τον Ανθυπαστυνόμο Ραφ, τα γεγονότα αρχίζουν να φωτίζονται και αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα του συζύγου της
Σκηνικά /Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική: Άντρια Μαρία Κουννά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη
Βοηθός Σκηνοθέτη : Γεωργία Ανδρέου
Ηθοποιοί: Χριστόδουλος Μαρτάς, Βαρβάρα Χριστοφή, Σοφία Καλλή,Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Νίκη Αγγελάκη
Μέγας χορηγός: Θ. Ο. Κ.
Χορηγός επικοινωνίας: Ρ.Ι.Κ.
Έντυπος χορηγός: Time out
«Ο Κλήρος του Μεσημεριού» του Πωλ Κλωντέλ.
Δεν είναι όνειρο, Μεζά. Τα όνειρα τέλειωσαν.
Υπάρχει μόνο η αλήθεια. Όλα είναι αληθινά.
Ένα υπερωκεάνιο ταξιδεύει για την Κίνα. Εκεί πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ερωτικό κουαρτέτο που σπάει την ενότητα του χρόνου, ανάμεσα στην παντρεμένη ΥΖΕ, τον πρώην εραστή της ΑΜΑΛΡΙΚ, τον άντρα της ΝΤΕ ΣΙΖ, και τον μοναχικό ΜΕΖΑ – μελλοντικό εραστή της. Τέσσερις άνθρωποι πού προσπαθούν να ανιχνεύσουν τον εαυτό τους, με μία προσέγγιση του ερωτικού πάθους, που τους συνέχει. Κάπως έτσι η ΥΖΕ αρχίζει να συνθέτει το τελευταίο κεφάλαιο μιας ζωής που κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις. Οι άνδρες που «ταξιδεύουν» μαζί της είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και γι’αυτόν το λόγο εξίσου συναρπαστικοί. Όμως για τον έναν από αυτούς, τον ασκητικό Μεζά, που θα αλλάξει την κοσμοθεωρία του για χάρη του έρωτα, η εμπειρία αυτής της παράδοξης σχέσης θα αποδειχτεί καθοριστική.
Πρόκειται για το αυτοβιογραφικό έργο του Πωλ Κλωντέλ όπου σ’ αυτό καταθέτει το βάθος του πνεύματος, το απαράμιλλο του ύφους και τη γοητεία της γλώσσας του. Μια ιστορία για τον έρωτα, την πίστη και την ζωή. Λόγος ποιητικός και όμορφος, γεμάτος από τα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής, ανατροπές, ειρωνεία και πάθος.
Μετάφραση, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Κουρούσιης
Μουσική: Ανδρέας Μουστούκης
Κίνηση: Χάμιλτον Μοντέιρο
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός Σκηνοθέτη – Σκηνογράφου: Άνδρια Ευαγόρου
Ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Τάτση, Αλέξανδρος Παρίσης, Πάνος Μακρής, Λέανδρος Ταλιώτης
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός επικοινωνίας: Ρ.Ι.Κ.
“Έγκλημα και Τιμωρία” του Φιοντορ Μ. Ντοστογιεφσκι
ΤΟ ΕΡΓΟ
“…Δεινούς μεταξύ των μυθιστοριογράφων ψυχολόγους έχουσι μεν βεβαίως να επιδείξωσι και τα άλλα έθνη, η Αγγλία τον Δίκενς, η Γαλλία των Βαλζάκ και η Αμερική τον Πόου. Ουδέ τούτων όμως, ουδ’ άλλου τινός η σμίλη εβυθίσθη ποτέ εις οίον η του Δοστογιέφσκη βάθος…” Εμμανουήλ Ροΐδης
Στην Αγία Πετρούπολη, μια δολοφονία συγκλονίζει την πόλη. Θύματα, μια γριά ενεχυροδανείστρια και η αδερφή της και δράστης ο Ρασκόλνικοφ, ένας πρώην φοιτητής, που διακατέχεται από την ιδεοληψία ότι είναι “υπεράνθρωπος” και ότι δικαιούται να εγκληματήσει για το καλό της ανθρωπότητας…
Ο Ρασκόλνικοφ προχωράει σταθερά στο παράλογο σχέδιό του, περνώντας μέσα από την κόλαση της παραφροσύνης του, τρόμου και μανίας καταδίωξης. Δεν είναι βέβαια ένας χυδαίος δολοφόνος, αλλά ένας ιδεολόγος με ανώτερα κίνητρα Το έγκλημα όμως επιζητεί την τιμωρία και η αληθινή τιμωρία δεν είναι, τελικά, αυτή που του επιβάλλει ο νόμος, από τον ανακριτή Πορφύρη Πετρόβιτς, που υποπτεύεται τον ένοχο εξαρχής και τον κυκλώνει με δεξιοτεχνία, αλλά η ψυχική κόλαση πού επιβάλλει ο ίδιος ο Ρασκόλνικοφ στον εαυτό του και η συνειδησιακή κρίση, που τον καταβάλει μετά τη συνάντηση του με την πόρνη Σόνια, μια αγία αμαρτωλή.
Και δεν αρκεί να ομολογήσει το έγκλημά του για να λυτρωθεί, ούτε να ζητήσει συγχώρεση απ’ τον Θεό κι απ’ την ανθρωπότητα. Χρειάζεται να δει το φως πού κρύβεται μέσα του και να το αποδεχτεί.
Πρόκειται για μια θλιβερή και μελαγχολική ιστορία, που ταξιδεύει τον θεατή στα σκοτάδια ενός εγκληματικού και εξαθλιωμένου μυαλού και παρουσιάζει την ψυχή ενός ανθρώπου, που διακατέχεται συγχρόνως από το καλό και το κακό, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από τη συνείδησή του.
Όλοι οι ήρωες, ο τραγικός Ρασκόλνικοφ, ο σατανικός Πορφύρη Πετρόβιτς, η μαρτυρική Σόνια, ο πιστός Ραζουμίχιν, ο τυπικός Ζαμιότοβ , ο φιλότιμος γουναράς Γιούρι, ο αθώος μπογιατζής Νικολάι και οι άλλοι, όλοι τους αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται μπροστά μας, είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι, είτε σαρκαστικοί, και δε μας εγκαταλείπει η παρουσία τους ποτέ.
Το «Έγκλημα και τιμωρία» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, με κοινωνικές, πολιτικές, φιλοσοφικές και θρησκευτικές προεκτάσεις και αποτελεί την πρώτη από τις μεγάλες μυθιστορηματικές συνθέσεις του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και δίκαια θεωρείται ένα από τα κλασσικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Σκηνοθεσία : ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
Απόδοση – Δραματουργική επεξεργασία:Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνικά:Άντης Παρτζίλης
Κοστούμια:Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική : Χριστίνα Γεωργίου
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Videoart: Άλκης Σδούγκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Σωτηρίου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Εύρος Βασιλείου
Βοηθός επιμέλειας ήχου:Κωνσταντίνος Δημητρίου
Φωτογραφίες παράσταστασης: Χρήστος Θεοδωρίδης
Ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής, Γιώργος Αναγιωτός, Νίκη Δραγούμη,
Χριστόδουλος Μαρτάς, Γιώργος Κυριάκου, Θανάσης Δρακόπουλος,
Εύρος Βασιλείου.
Φωνές:
Αλιόνα Ιβάνοβνα:Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Αστυνομικός:Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου “Διόνυσος ”:Χρήστος Γιάγκου
Μέγας χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Τηλεοπτικός χορηγός επικοινωνίας: TVONE
Χορηγός επικοινωνίας: Φιλελεύθερος/ Φιλgood/ Active 107,4
«Ώρα καλή…» του Κωνσταντίνου Οδυσσέως
Το έργο: Δύο οικογένειες , η μια από τη λεγόμενη ανώτερη τάξη και η άλλη από τα λαϊκά στρώματα, έχουν πίσω τους ένα μακρύ ιστορικό παρεξηγήσεων και αντιπάθειας. Στην πραγματικότητα οι μεν δεν θέλουν να βλέπουν τους δε ούτε ζωγραφιστούς! Από τη μία η πλούσια οικογένεια, η πιστή στα καθιερωμένα, στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, στις αναρίθμητες κοινωνικές συμβάσεις, που αρμενίζει σταθερά στα λιμνάζοντα ύδατα του κατεστημένου. Από την άλλη οι μεσοαστοί, οι λαϊκοί, αυτοί που τους διαφεύγουν βασικοί κανόνες του σαβουάρ βιβρ, που δεν αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα συγκεκριμένων κανόνων και επιταγών του «καθωσπρεπισμού», που ενστικτωδώς αντιπαθούν τον πουριτανισμό. Καθώς η πλούσια οικογένεια ζει στον γυάλινο κόσμο της, το Σύμπαν αρχίζει αιφνιδίως να την πετροβολεί! Αρχίζει η πάλη της αλήθειας με το ψέμα, της ειλικρίνειας με την υποκρισία, του ατόφιου με την απομίμηση. Σ’ αυτή λοιπόν τη νέα μάχη μένει να δούμε ποιές αξίες θα κυριαρχήσουν, μέσα από τις συνεχείς ανατροπές και μεταπτώσεις που μας επιφυλάσσει η εξέλιξη του έργου. Ανατροπές, γέλιο και έντονη καυστική σάτιρα συνθέτουν την παράσταση
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Οδυσσέως
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Τσουρής
Σκηνικά/Κοστούμια:Σωσάννα Τομάζου
Φωτισμοί: Σταύρος Ευλαμπίου
Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Χρυσάνθου
Ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής, Σοφία Καλλή, Χρήστος Γιάγκου, Έλενα Χριστοφή, Χάρης Αριστείδου, Βασιλική Παπαμιχαήλ, Χριστιάνα Μούζουρα.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Μέγας Χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός Επικοινωνίας: ΑΝΤΕΝΝΑ
“Ζητείται Κλόουν Ηλικιωμένος” του Ματέι Βισνιέκ
Το έργο: Τρεις ηλικιωμένοι κλόουν σε απόγνωση φτάνουν με τις βαλίτσες τους σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Έχουν διαβάσει σε μια αγγελία πως “ζητείται κλόουν ηλικιωμένος”. Καθώς κανείς δεν εμφανίζεται να τους πάρει συνέντευξη για τη δουλειά, και καθώς ο τρεις τους είναι φίλοι από παλιά, αρχίζουν να θυμούνται περιστατικά της κοινής τους ζωής, ενώ ο καθένας εκτελεί και το δικό του νούμερο. Φιλικές, εχθρικές και επαγγελματικά ανταγωνιστικές διαθέσεις διαχέονται σε όλο τα έργο. Η ανασφάλεια της αποτυχίας, η υπεροψία της επιτυχίας αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην εξέλιξη του έργου. Σχέσεις τρυφερότητας, αγριότητας, ανταγωνιστικότητας, αναπτύσσονται μεταξύ τους όπου οι δύο θα οδηγηθούν σε μια δολοφονία ξυλοδαρμού. Η φυγή αναπόφευκτη. Όμως από πού για που. Ο συγγραφέας αφήνει την απάντηση στον θεατή. Αυτή η πικρή κωμωδία, έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και έχει παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και αλλού.
Πρόκειται για ένα έργο που αγγίζει τα όρια του παράλογου. Η παράσταση σ’ αυτή την πικρή κωμωδία, φιλοδοξεί να εξερευνήσει τα όρια της ανθρώπινης χαρακτηρολογικής συμπεριφοράς, μεταξύ ακραίων συμπεριφορών άκρατης λογικής και ακραίων συμπεριφορών άκρατου παραλογισμού. Αυτή η εξερεύνηση θα βασίζεται στην ευρηματικότητα κωμικών στοιχείων, μια και έχουμε να κάνουμε με μια έστω πικρή κωμωδία που αγγίζει επίσης τα όρια μιας μπεκετικής διάθεσης. Ακρωτηριασμένες σωματικές συμπεριφορές στον χώρο, παράξενες σωματικές στάσεις, εξειδικευμένα παράξενοι τρόποι εκφοράς του λόγου, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ηρώων. Τα συναισθήματα πολυσύνθετα. Οι συμπεριφορές παράξενες, πηγάζουν από το εσώτερο είναι των ηρώων που το περιβάλλει η σκοτεινιά της αποτυχίας και η υπερβολική προσπάθεια επιβεβαίωσης μιας ολόκληρης ζωής στα μάτια των δύο από τον ένα και ο ένας στους δύο.
Συντελεστές:
Κείμενο: Ματέι Βιζνιέκ
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Moυσική: Γιώργος Κολιάς
Ηθοποιοί: Φώτης Αποστολίδης, Αντρέι Κρουπά, Κώστας Σιλβέστρος, Χρήστος Γιάγκου
Μέγας Χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
“How the other half loves” του Άλαν Έϊκμπορν
Το έργο: Τρία παντρεμένα ζευγάρια “μπλέκονται” (μεταφορικά και κυριολεκτικά) στην προσπάθεια δύο παράνομων εραστών να καλύψουν τη σχέση τους. Τρία ζευγάρια που ανήκουν σε διαφορετικές ταξικές και ηλικιακές ομάδες. Τρεις σύζυγοι, που εργάζονται στην ίδια εταιρεία, ο ένας ανώτερος του άλλου και οι τρεις γυναίκες τους, η κάθε μία με την δική της νοοτροπία. Τρεις διαφορετικές ομάδες. Τρεις διαφορετικές ερμηνείες του τι θα πει “γάμος”, τι θα πει “καριέρα” και τι θα πει “ζωή”.
Η τρελή αυτή κωμωδία του sir Alan Ayckbourn (Άλαν Έϊκμπορν) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1969. Ήταν από τις πρώτες μεγάλες θεατρικές του επιτυχίες κι είναι από τα έργα που τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Άγγλους θεατρικούς συγγραφείς κωμωδίας. Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του έργου στο Λονδίνο το 2016, ήταν και πάλι sold out από την πρώτη παράσταση.
Πρόκειται για μια κωμωδία παρεξηγήσεων γραμμένη με την αιχμηρή πένα του Ayckbourn, γεμάτη με σχόλια για τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις αλλά και ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι χαρακτηριστική η μαεστρία του, να μπορεί να γράφει τέτοια καυστικά κοινωνικά σχόλια με άπλετο χιούμορ και ταυτόχρονα χωρίς απολύτως καμία διδακτική διάθεση. Κανένας δεν “κουνάει το δάχτυλο”. Όλοι απλά ξεκαρδίζονται.
Συντελεστές:
Κείμενο: Άλαν Έϊκμπορν
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Φωτισμοί: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Ζωγραφική εκτέλεση: Martin Meason
Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Χρήστος Γιάγκου, Πένυ Φοινίρη, Παναγιώτης Λάρκου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Μένια Μαθιουδάκη.
Μέγας Χορηγός: Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Χορηγός Επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
“Η Αρχή του Αρχιμήδη” του Ζουζέπ Μαρία Μιρό
Το έργο: Ο Τζόρντι είναι εκπαιδευτής των “Μικρών Ιππόκαμπων”, της ομάδας κολύμβησης παίδων. Την ημέρα που τα παιδιά της ομάδας θα άρχιζαν να κολυμπούν χωρίς σωσίβιο, ένα παιδί αρνείται να μπει στην πισίνα χωρίς αυτό, επειδή φοβάται. Ο Τζόρντι για να ηρεμήσει το παιδί το αγκαλιάζει και το φιλά. Όλοι αντιμετωπίζουν το γεγονός αυτό με καχυποψία. Η Άννα, η διευθύντρια του κολυμβητηρίου, καλεί τον Τζόρντι και του ζητά εξηγήσεις για το πώς αντιμετώπισε το γεγονός αυτό.
Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό κτίζει μια ιστορία με αφορμή κάτι που δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά έχει συμβεί ή όχι. Αν τελικά αυτό το φιλί δεν ήταν και τόσο αθώο όπως ο ίδιος ο εκπαιδευτής ισχυρίζεται. Τα γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από δυο εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις που παραμένουν αμετακίνητες από την αρχή ως το τέλος του έργου, με αποτέλεσμα να είναι ο θεατής εκείνος που θα κληθεί τελικά να αποφασίσει. Αυτό που θα μας προβληματίσει, δεν είναι αν ο εκπαιδευτής είναι ένοχος ή αθώος, αλλά πως επηρεάζει η «είδηση» τον σύγχρονο άνθρωπο και τι είδους κοινωνικό μοντέλο τελικά μας έχει επιβληθεί. Στην Αρχή του Αρχιμήδη η κοινή γνώμη δεν καταδικάζει κάποιον γι αυτό που έκανε αλλά γι αυτό που θα μπορούσε να κάνει. Την σκέψη δηλαδή και όχι την πράξη. “Η Αρχή του Αρχιμήδη” είναι ένα έργο που διατυπώνει ερωτήματα πάνω στους σύγχρονους φόβους, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προκαταλήψεις και την μεταξύ μας εμπιστοσύνη.
Συντελεστές:
Κείμενο: «Η Αρχή του Αρχιμήδη»
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνικά/Κοστούμια: Αλέξης Βαγιάνος/ Έλενα Κοτασβίλι
Ηθοποιοί: Τζωρτζίνα Τάτση, Μανώλης Κλωνάρης, Αντώνιος Καλογήρου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης
«Made in Cyprus» του Κωνσταντίνου Οδυσσέως
Το έργο: Το μικρό σουβλιτζίδικο του κυρίου Αλέκου είναι το αγαπημένο στέκι του κυρίου Γιάννη Ηρακλέους, που τρώει συχνά με την οικογένειά του, λόγω του ότι είναι φθηνά και νόστιμα, ιδίως ο γύρος του που τον φτιάχνει ο Αχμέτ, ο υπάλληλος του Αλέκου. Όταν όμως ο κ. Γιάννης ανακαλύπτει ότι ο «μισταρκός» του Ματθαίου είναι Τουρκοκύπριος, κάνει σφοδρότατες παρατηρήσεις στον ιδιοκτήτη του σουβλιτζίδικου, όχι διότι έχει κάτι με τους Τουρκοκύπριους, όπως ισχυρίζεται, αλλά διότι – κατά τη γνώμη του- δεν έπρεπε να τους δίνουμε δουλειές ούτε να τους παραχωρούμε τα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η ανακάλυψη του κ. Γιάννη για τον Τουρκοκύπριο «μισταρκό» δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν θα είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η πλέον δυσάρεστη, από τις διαδοχικές εκπλήξεις που θα υποστεί, διότι οι ανατροπές στην εξέλιξη του έργου θα αποκαλύψουν πολύ περισσότερα…
Ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως, αυτή τη φορά έγραψε μια σύγχρονη κυπριακή κωμωδία με χαρακτήρες βγαλμένους από την κυπριακή πραγματικότητα, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε μια ιστορία όπου ο μύθος συναντά την αλήθεια και το ξεχασμένο παρελθόν αναμετριέται με την πραγματικότητα. Ανατροπές, σάτιρα και άφθονο γέλιο συνθέτουν την παράσταση.
Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής, Μένια Μαθιουδάκη, Μιχάλης Σοφοκλέους, Ξένια Κωνσταντινίδου, Χρήστος Γιάγκου, Σοφία Καλλή, Έλενα Χριστοφή.
“Οι ράγες πίσω μου” του Χάρη Ρώμα
Πρόκειται για ένα έργο με ήρωες και δράση πολύ κοντά στην κυπριακή πραγματικότητα. Γιατί οι καθημερινοί άνθρωποι τα πάθη και τα οράματά τους είναι παντού τα ίδια. Πάνω στη σκηνή ο κύπριος θεατής θα αναγνωρίσει τον εαυτό του, το φίλο του, την οικογένειά του. Μπορεί να μην έχουμε τρένο έχουμε όμως μια κοινή ιστορία και αγαπάμε το ίδιο τα τραγούδια του Σαββόπουλου. Ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που οι ράγες συμβολίζουν όλες τις στάσεις στην πορεία της ζωής ενός ανθρώπου. Ενός λαού. Και μαζί το όραμα, την επιθυμία και την πίστη για την επόμενη στάση!
Το έργο: Σε ένα σταθμό τρένου, o Θαλής πηγαίνει να συναντήσει τη γυναίκα του, που τον έχει παρατήσει. Περιμένοντάς την, έρχεται στη μνήμη του όλη του η «ζωή». Έτσι ξετυλίγονται μπροστά του όλα τα σημαντικά πρόσωπα του παρελθόντος, η θεία του, που τον έχει μεγαλώσει, ο πατέρας του, ο αδερφός του, η μνήμη της μητέρας του, ένα κοριτσάκι της γειτονιάς που τον ακολουθούσε πάντα, οι γυναίκες της ζωής του, μια δασκάλα που ερωτεύτηκε, μια πόρνη που συνάντησε κάποια στιγμή η γυναίκα του.. και άλλα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του.
Ο κεντρικός ήρωας του έργου έντονα επηρεασμένος από τα τραγούδια του Σαββόπουλου ερωτεύεται, ονειρεύεται, γελάει, πονάει και πορεύεται με αυτό.
Συντελεστές:
Κείμενο:«Οι ράγες πίσω μου»
Συγγραφέας:Χάρης Ρώμας
Σκηνοθεσία:Αλεξία Παπαλαζάρου
Σκηνικά – Κοστούμια:Μαρίζα Παρτζίλη
Φωτισμοί:Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός Σκηνοθέτη:Άντζελα Ριζάκη
Πρωταγωνιστούν:Χριστόδουλος Μαρτάς, Μιχάλης Σοφοκλέους, Θανάσης Ιωάννου, Πέννυ Φοινίρη
«8 Γυναίκες Κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά
Το έργο του Ρομπέρ Τομά, «8 Γυναίκες Κατηγορούνται», έχει σημειώσει και εξακολουθεί να σημειώνει παγκόσμια θεατρική επιτυχία λόγω της ποιοτικής του γραφής και της δυναμικότητας του θέματός του. Διαθέτει συναρπαστική πλοκή, φτιαγμένη με αλλεπάλληλα ευρήματα. Η εξέλιξη του έργου διεξάγεται με πρόσωπα πειστικά, αληθινά, που με τις συνεχείς αποκαλύψεις των συγκρούσεών τους, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος.
Το έργο: Σε μια απομονωμένη εξοχική κατοικία, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 30΄ στο Παρίσι, κάποια χιονισμένη μέρα, οκτώ γυναίκες (πεθερά, σύζυγος, κουνιάδα, αδερφή, δύο κόρες, καμαριέρα και υπηρέτρια), ανακαλύπτουν τον μοναδικό άντρα του σπιτιού νεκρό, μ’ ένα μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη του. Αποκλεισμένες από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω καιρικών συνθηκών, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια από αυτές, πιθανόν, να είχε κίνητρο να διαπράξει ένα τέτοιο φόνο. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς η κάθε μια έχει το δικό της κίνητρο για το φόνο. Αλληλοκατηγορούνται παίζοντας κρυφτό με το παρελθόν, κρύβοντας ένοχα μυστικά σε ένα μοναδικό παιχνίδι μυστηρίου και κωμικών καταστάσεων, που οδηγεί σε αποκαλύψεις και ανάξεση πληγών που δεν έκλεισαν ποτέ…
Μέσα σε λίγες ώρες καταστρέφουν ό,τι με τόσο κόπο έχτιζαν για χρόνια, δηλαδή μια ζωή ιδεατή, μια ζωή ψεύτικη. Στην προσπάθειά τους να βρουν το δολοφόνο, βρίσκουν τελικά τους εαυτούς τους.
Συντελεστές:
Κείμενο: «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται»
Συγγραφέας: Ρομπέρ Τομά
Μετάφραση: Κώστας Ασημακόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου
Φωτισμοί: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική Επένδυση-Σύνθεση: Γιώργος Κολιάς
Ηθοποιοί: Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Σοφία Καλλή, Πέννυ Φοινίρη, Μυρτώ Κουγιάλη, Ηλέκτρα Φωτιάδου, Λουκία Πρωτοπαπά, Μένια Μαθιουδάκη, Ελεάνα Παπαδοπούλου
«Δαίμονες» του Λαρς Νορέν
Το έργο: Φρανκ και Καταρίνα: Τριάντα και κάτι, εννιά χρόνια γάμου. Φαινομενικά το τέλειο ζευγάρι. Άτεκνοι. Τόμας και Γκένα: Οι γείτονες. Τριάντα και κάτι, δώδεκα χρόνια γάμου, οι ιδανικοί γονείς. Ζουν και αναπνέουν για τα παιδιά τους. Οι τέσσερις τους θα συνυπάρξουν, το βράδυ πριν τον ενταφιασμό της τέφρας της μητέρας του Φρανκ. Μην αντέχοντας να μείνουν μόνοι αυτό το βράδυ, Ο Φρανκ και η Καταρίνα καλούν τους γείτονες τους, Τόμας και Γκένα, για παρέα, οι οποίοι θα δεχτούν την πρόσκληση. Και το παιχνίδι θα ξεκινήσει…
Τα δυο ζευγάρια θα συνυπάρξουν για μια ολόκληρη νύχτα, κεκλεισμένων των θυρών. Κι ενώ τα κωμικά στιγμιότυπα εναλλάσσονται με το αγριότερο δράμα, μέσα από μια σειρά από αμοιβαίους εξευτελισμούς, σπαρακτικές εξομολογήσεις, σεξουαλικές προκλήσεις και λεκτικές (ή μη) επιθέσεις, τέσσερις άνθρωποι, κυριευμένοι από τους δαίμονες της καθημερινότητας τους, θα πρέπει να επιβιώσουν απ’ όσα τους βασανίζουν.
Η ανία της συντροφικότητας αλλά και ο φόβος της μοναξιάς, οι ερωτικές φαντασιώσεις κόντρα στις ασφαλείς επιλογές, η λήθη του αλκοόλ και η απάθεια της νηφαλιότητας, το όνειρο και η πραγματικότητα, ο θάνατος και η γέννηση, το Αρσενικό και το Θηλυκό – όλα σε ζευγάρια, όλα σε αντιθέσεις. Οι τέσσερις τους γίνονται καθρέφτης ο ένας του άλλου.
Κι ενώ μοιάζει να μην υπάρχει διαφυγή, τα ερωτήματα ανακύπτουν:
Τι σημαίνει «Το Εγώ μου είσαι Εσύ;» Πως ξορκίζει κάποιος τον ίδιο του τον εαυτό;
Και το κυριότερο, υπάρχει η δυνατότητα να αρχίσει κανείς ξανά; Με ποιο τίμημα;
Συντελεστές:
Κείμενο:«Δαίμονες»
Συγγραφέας:Λαρς Νορέν
Μετάφραση:Πάνος Παπαγεωργόπουλος
Σκηνοθεσία:Λέανδρος Ταλιώτης
Σκηνικά – Κοστούμια:Χριστίνα Ιωάννου
Φωτισμοί:Σταύρος Ευλαμπίου
Μουσική Επένδυση-Σύνθεση:Γιώργος Κολιάς
Ηθοποιοί: Ανδρέας Τσέλεπος, Τζωρτζίνα Τάτση, Γιάννης Ποιμενίδης, Μυρτώ Κουγιάλη.
«Η γαμήλια ψευδαίσθηση» του Ερίκ Ασσούς
Πρόκειται για μια σύγχρονη κωμωδία, με λαμπερή επιφάνεια, σοφή και λιτή δομή, έργο επικεντρωμένο στο ουσιώδες, με μπεργκμαντικούς και πιντερικούς απόηχους. Ο συγγραφέας στήνει με έξυπνο χιούμορ και κριτική σκέψη, ένα έξυπνο παιχνίδι τένις, μέσα από μια αλυσίδα υπολογισμένων χτυπημάτων και γρήγορων ελιγμών.
Σύγχρονο Παρίσι. Στο κήπο του μοντέρνου διαμερίσματος του Μαξίμ και της Ζαν. Παντρεμένοι για περισσότερο από 20 χρόνια. Ένα απόγευμα, η Ζαν επιμένει να μάθει ποιες ερωτικές σχέσεις είχε ο Μαξίμ στη διάρκεια της γαμήλιας ζωής τους. Αυτός παραδέχεται ότι είχε περίπου δώδεκα σχέσεις, αλλά πολύ επιπόλαιες, σχέσεις της μιας νύχτας ή κάποιων ωρών. Αφού συζητήσουν και αποδειχθεί εκ μέρους του Μαξίμ ότι οι σχέσεις του με διάφορες γυναίκες δεν ήταν καθόλου σοβαρές, θέτει και αυτός το ερώτημα στη γυναίκα του: με πόσους άντρες πήγε στη διάρκεια του γάμου τους. Αυτή ομολογεί ότι είχε σχέση με μόνο έναν άνδρα, αλλά η σχέση αυτή διήρκησε κάποιους μήνες. Και τότε αρχίζει για τον Μαξίμ η αγωνιώδης πίεση στη γυναίκα του να αποκαλύψει τον άγνωστο εραστή της. Ενώ αυτός έχει συγκεκριμένες υποψίες, αυτή δεν του αποκαλύπτει το όνομα του εραστή της. Η «ανάκριση» διακόπτεται από την είσοδο στο διαμέρισμα του Κλωντ, του καλύτερου φίλου του ζευγαριού…
Συντελεστές:
Έργο:«Η γαμήλια Ψευδαίσθηση»
Συγγραφέας:Ερίκ Ασσούς ( βραβείο Μολιέρου 2010)
Μετάφραση:Θωμάς Βούλγαρης
Σκηνοθεσία:Χρήστος Ζάνος
Φωτισμοί:Καρολίνα Σπύρου
Σκηνικά-Κοστούμια:Ελένη Ιωάννου
Μουσική:Γιώργος Κολιάς
Ηθοποιοί:Αχιλλέας Γραμματικόπουλος,Ελεάνα Παπαδοπούλου,Χρήστος Γιάγκου
«Nerium Park» του Ζουζέπ Μαρία Μιρό
Ο Ζεράρ και η Μάρτα, ένα νεαρό ζευγάρι γύρω στα τριάντα, με λαμπρό μέλλον, μετακομίζουν σε ένα πολυτελές διαμέρισμα, σε ένα καινούριο οικισμό στα προάστια μιας μεγαλούπολης, το Nerium Park. Μόλις απέκτησαν οικονομική άνεση, δουλεύοντας και οι δύο σε μεγάλες εταιρίες. Το νέο διαμέρισμα έχει όλες τις προδιαγραφές μιας προνομιούχας γειτονιάς, το νεαρό ζευγάρι ετοιμάζεται να κάνει παιδί και όλα φαίνονται τέλεια… Ή μήπως όχι; Σύντομα ανακαλύπτουν πως είναι οι μόνοι κάτοικοι στο μπλοκ και όλα τα άλλα διαμερίσματα είναι άδεια. Ο άντρας απολύεται από τη δουλειά του, ενώ η γυναίκα ακολουθεί ανοδική πορεία στην καριέρα της και τρομοκρατείται από έναν αόρατο εισβολέα. Στη συνέχεια η παραίσθηση εισβάλλει στην πραγματικότητα, ο φόβος και η ανασφάλεια δημιουργούν ένταση, τα όνειρα για ευημερία, επιτυχία και οικογενειακή γαλήνη διαλύονται….
Ένα έργο για τη γενιά της οικονομικής κρίσης, τη γενιά που ενηλικιώθηκε σε ένα αμείλικτα, υλιστικό και ανταγωνιστικό κόσμο και δε διαθέτει τα ψυχικά εφόδια για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό χάος που έφερε μαζί της, η νέα οικονομική πραγματικότητα. Πάνω από όλα, το έργο υπογραμμίζει την επιφάνεια των ανθρώπινων σχέσεων, που εξ αιτίας της, ίσως, να δημιουργήθηκε η κρίση που βιώνουμε σήμερα, περισσότερο από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα ή κυβερνητική πολιτική.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ζουζέπ Μαρία Μιρό
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Δημήτρης Ψαράς
Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Hθοποιοί: Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Αναγιωτός
«Ανοιχτό Ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε
Το «Ανοιχτό Ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε γράφτηκε το 1983. Ο μεγάλος νομπελίστας Ντάριο Φο, συγγραφέας και performer, μαζί με την γυναίκα του, βάζουν στο στόχαστρό τους το “κίνημα των ανοιχτών σχέσεων”, που στη δεκαετία του ’70 απασχόλησε πολύ την αριστερή διανόηση στην Ιταλία και όχι μόνο.
Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, δείχνει με έντονο αλλά και καυστικό τρόπο τις δυσκολίες των σύγχρονων ζευγαριών. Μέσα από ένα παιχνίδι φαντασίας, οι πρωταγωνιστές του έργου ξετυλίγουν τις επιθυμίες τους αλλά και τους πιο εσωτερικούς τους φόβους. Ο νομπελίστας συγγραφέας, μας παρουσιάζει τις καταστάσεις που δημιουργούνται με το γνωστό καυστικό του χιούμορ και δυναμιτίζει τους τρόπους, που ένα ζευγάρι προσπαθεί να εφεύρει για να ξεφύγει απ’ τα νύχια της φθοράς που ο χρόνος φέρνει.
Ο Βιτόριο και η Αντωνία είναι παντρεμένοι και τα προβλήματα στη σχέση τους δεν αργούν να εμφανιστούν… με τις απιστίες του Βιτόριο, να αποκαλύπτονται. Πίσω από μια ολόκληρη ιδεολογία ο Βιτόριο προτρέπει την γυναίκα του να κάνει κι εκείνη γνωριμίες, με την πρόφαση να «σωθεί» ο γάμος τους. Αυτό που δεν φαντάστηκε είναι ότι η Αντωνία, μπαίνοντας σε αυτήν την περιπέτεια… θα ερωτευθεί… και τότε είναι που αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Η αγάπη τους, η ζήλια τους, οι απιστίες τους και οι εξομολογήσεις τους, προβληματίζουν τους θεατές, αγγίζοντας το θεσμό του γάμου και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα.
Συντελεστές:
Συγγραφείς: Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Egor Dubensky
Μουσική Επιμέλεια: Χάρης Αριστείδου
Σύνθεση τραγουδιού: Νίκος Παπαδόπoυλλος
Hθοποιοί: Σοφία Καλλή, Βαρνάβας Κυριαζής, Χρήστος Γιάγκου, Άντζελα Ριζάκη
«Τα 39 Σκαλοπάτια» του Τζον Μπιούκαν
Το έργο: Σε μία αίθουσα θεάτρου ο Ρίτσαρντ Χάνυ γνωρίζει τη γοητευτική Αναμπέλα Σμιτ την οποία καταδιώκουν μυστικοί πράκτορες. Θέλοντας να τη βοηθήσει τη φιλοξενεί στο διαμέρισμα του αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας δολοφονείται και ο ίδιος κατηγορείται για το φόνο της. Τρομοκρατημένος το σκάει για να λύσει το μυστήριο και να αποδείξει την αθωότητά του.
Το μυθιστόρημα αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος χαρακτήρων και η κινηματογραφική του μεταφορά από ένα σημαντικό αριθμό ηθοποιών. Η θεατρική αυτή διασκευή χρησιμοποιεί μόνο τέσσερεις ηθοποιούς για να υποδυθούν όλους τους ρόλους – συνολικά εκατόν τριάντα εννέα! – είτε αυτοί είναι άνθρωποι είτε αντικείμενα.
Συντελεστές:
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μάριος Μεττής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Δημητρίου
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Μουσική: Λευτέρης Μουμτζής
Φωτισμοί: Egor Dubensky
Οπτική Επικοινωνία: Rock Τhe Dog
Ηθοποιοί: Χριστόδουλος Μαρτάς, Μαρίνα Αργυρίδου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Mάριος Μεττής.
«Namaste!»του Κωνσταντίνου Οδυσσέως
Ηθοποιοί: Μιχάλης Σοφοκλέους, Λουκία Πρωτοπαπά, Χρήστος Γιάγκου, Μαριάννα Σάντη, Γιώργος Αναγιωτός, Χάρης Αριστείδου, Ελευθερία Ανδρέου.
«Δυό γυναίκες χορεύουν» του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ
Πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο – ύμνο για τη ζωή αλλά και την έννοια της αγάπης. Μια συγκινητική ιστορία παράλληλης εξομολόγησης, μεταξύ δύο γυναικών.
Μία δύστροπη ηλικιωμένη γυναίκα, ζει απομονωμένη από τον κόσμο σε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα και αναγκάζεται να συνυπάρξει με μια νεαρή φιλόλογο, που κρύβει ένα ένοχο μυστικό, η οποία προσλαμβάνεται για να καθαρίζει το σπίτι της. Οι δύο τους, ύστερα από πολλούς καβγάδες, θα εξομολογηθούν τα βαθύτερα μυστικά τους και θα αποφασίσουν να «χορέψουν», όχι στο ρυθμό που τους υπαγορεύει ο περίγυρος, αλλά στο ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιες. Μέσα από ένα ταξίδι στο παρελθόν των δύο γυναικών, θα αναδυθούν στην επιφάνεια επίπονες αναμνήσεις και οδυνηρά μυστικά που σημάδεψαν τις ζωές τους.
Συντελεστές:
Έργο: «Δυο γυναίκες χορεύουν»
Συγγραφέας: Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ
Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια: Έντμοντ Νανούσης
Φωτισμοί: Egor Dubensky
Σκηνικά / Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
Χορογραφία: Χρίστος Μάος
Πρωταγωνιστούν: Ιωάννα Σιαφκάλλη, Άννα Γιαγκιώζη
«Δέρμα στις φλόγες» του Γκιλιέμ Κλούα
Στο έργο παρουσιάζονται δύο παράλληλες ιστορίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα. Ενας Αμερικανός φωτογράφος, ανακρίνεται από μία δημοσιογράφο στη χώρα όπου 20 χρόνια πριν, στη διάρκεια του πολέμου, είχε τραβήξει την πιο διάσημη φωτογραφία του, ένα κορίτσι τυλιγμένο στις φλόγες, έπειτα από μια έκρηξη βόμβας. Ταυτόχρονα σε μία άλλη ιστορία, ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, εκμεταλλεύεται σεξουαλικά μια ντόπια κοπέλα, προκειμένου να εξασφαλίσει ιατρική περίθαλψη στην κόρη της. Τα νήματα των δύο ιστοριών εμπλέκονται και οδηγούν στην αποκάλυψη ενός μυστικού που θα συγκλονίσει τη ζωή όλων. Ποια είναι η κοπέλα στη φωτογραφία; Πώς αυτή η φωτογραφία άλλαξε τη ζωή της, επηρέασε τη χώρα της και τον κόσμο ολόκληρο; Και πού οδήγησαν τελικά κάθε πρόσωπο οι επιλογές του;Πως τελικά συνδέονται οι δύο ιστορίες μεταξύ τους και ποια ανατροπή θα φέρει στο τέλος η αποκάλυψη της αλήθειας στη ζωή τους;
Συντελεστές:
Έργο: «Δέρμα στις φλόγες»
Συγγραφέας: Γκιλιέμ Κλούα
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνικά/Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Φωτισμοί:Egor Dubensky
Μουσική: Γιώργος Κολιάς
Ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Έλενα Χατζηαυξέντη, Πέτρος Γιωρκάτζης, Ελένη Μυλωνά
“Απο έρωτα” του Θοδωρή Αθερίδη
Ο Αντώνης Γκαλιμάνης και η Άννα Αλιφραγκί ζούνε για δύο χρόνια ένα μεγάλο έρωτα. Αυτός, ένας πυροσβέστης, αυτή μια δημοσιογράφος. Tόπος και τρόπος γνωριμίας μια πυρκαγιά που κόντεψε να κάψει συθέμελα τα γραφεία της εφημερίδας όπου εργαζόταν αυτή.
Η αληθινή αγάπη, τους χτύπησε την πόρτα κι αυτοί της άνοιξαν, αλλά μόνο για λίγο… Τρία χρόνια μετά, αυτός παντρεύεται μια Μολδαβή νοσοκόμα ενώ η Άννα επιστρέφει για να αναμετρηθεί με το παρελθόν της…
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαϊμης
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική Σύνθεση/Ενορχήστρωση: Μιχάλης Χρυσάνθου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Γιάγκου
Ηθοποιοί: Ελίζα Πατσαλίδου, Χριστόδουλος Μαρτάς, ΊναΤσιαλή
«Ο Παπαφίγκος» του Σώτου Ορείτη
Το έργο: Ο Χαρίτος υποψήφιος κοινοτάρχης της δεξιάς παράταξης, διεκδικεί το αξίωμα του κοινοτάρχη με αντίπαλο του τον, αριστερών πεποιθήσεων, Πεπόνια. Επειδή όμως ο Χαρίτος αισθάνεται ότι θα χάσει τις εκλογές, με την βοήθεια της εκκλησίας, μηχανεύονται και θέτουν σε εφαρμογή διάφορα κόλπα συμπαρασύροντας με το μέρος τους και τον Παπαφίγκο, ιερέα της κοινότητας. Παρόμοια τεχνάσματα επιβουλεύεται και η παράταξη που υποστηρίζει τον Πεπόνια. Τα απρόβλεπτα γεγονότα και οι κωμικές καταστάσεις εναλλάσσονται γρήγορα, με τον Πεπόνια να εκλέγεται κοινοτάρχης. Μέσα όμως από τις αντιπαλότητες και την εχθρότητα των δύο παρατάξεων, γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας με τον γιο του Πεπόνια και την ψυχοκόρη του Παπαφίγκου, που γίνεται η αιτία της συμφιλίωσης των δύο παρατάξεων.
Μέσα από τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν προκειμένου να μειώσουν το γόητρο και τη δύναμη του άλλου, οι αντιπρόσωποι των δύο παρατάξεων, μας χαρίζουν άφθονο γέλιο και οι κωμικές καταστάσεις διαδέχονται η μια την άλλη.
Συντελεστές:
Ηθοποιοί: Ελενα Χριστοφή, Χρήστος Γιάγκου, Χάρης Πισίας, Σπύρος Γεωργίου, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Εύα Παπαγεωργοπούλου, Πέτρος Φιλίππου, Κωνσταντίνα Ευρυδιάδου.
«Αιώνες μακριά από την Αλάσκα» του Άκη Δήμου
Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση που πραγματεύεται τη ζωή μιας γυναίκας, της Βιολέτας, που αφηγείται την ιστορία της σ’ ένα χώρο υποδοχής κάποιου ξενοδοχείου, περιμένοντας έναν άντρα. Ερωτευμένη με την μουσική, φλερτάρει με τις νότες του πιανίστα. Εκεί, εικόνες και μνήμες ζωντανεύουν μέσα από το λόγο της με έναν ιδιαίτερο ρυθμό. Τα οικογενειακά τραύματα της παιδικής ηλικίας, η νοσταλγία του πρώτου έρωτα, το αναγκαστικό ταξίδι από την κλασική μουσική στην άκρη του κόσμου, στην Αλάσκα, και τα ανεκπλήρωτα όνειρα, αποτυπώνουν το διάγραμμα της πολυτάραχης ζωής της.
Η Έλενα Χατζηαυξέντη, ως Βιολέτα, στον ατμοσφαιρικά διαμορφωμένο χώρο της Β΄ Σκηνής, αφηγείται τις σκέψεις της με μάρτυρα έναν πιανίστα. Οι μελωδίες του Νίκου Ευαγγέλου την συνοδεύουν σε όλη την διάρκεια του έργου, χτίζοντας μεταξύ τους μια σχέση εμπιστοσύνης. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι του παρελθόντος της, αρχίζοντας από τα παιδικά της χρόνια και καταλήγοντας στην Αλάσκα, μεταφέρει τα συναισθήματά της μέσω του πιάνου, δημιουργώντας μια αίσθηση στους θεατές μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου.
Συντελεστές:
Έργο: «Αιώνες μακριά από την Αλάσκα»
Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Τώνια Μισιαλή
Κοστούμια: Τζωάννα Συρίμη
Χορογράφος: Αγγέλικα Σπύρου
Ηθοποιοί: Έλενα Χατζηαυξέντη, Μαρία Μουστάκα
Μουσική σύνθεση – Πιάνο: Νίκος Ευαγγέλου
«Ο Θεός της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές αφήνουν τις φιλικές τους σχέσεις εκτός σκηνής και στην κυριολεξία “πιάνονται στα χέρια”. Η Βερονίκη (Χριστίνα Παυλίδου), η Ανέτ (Ελενα Χατζηαυξέντη), ο Μισέλ (Λευτέρης Ζαμπετάκης) και ο Αλαίν (Πάνος Μακρής) εξ αιτίας μιας παρεξήγησης μεταξύ των παιδιών τους, βγάζουν τις «μάσκες» επί σκηνής, χάνουν τον έλεγχο και μετατρέπονται σε ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ…!
Καθόλη τη διάρκεια του έργου αναδύονται στην επιφάνεια θέματα, που αφορούν την κενότητα της σύγχρονης εποχής, δημιουργώντας έτσι ένα θέατρο αστείο, σκληρό και απολαυστικό.
Το έργο “Ο Θεός της Σφαγής” βραβεύτηκε με το βραβείο “Olivier Award” ως η καλύτερη νέα κωμωδία για το 2009 και με το βραβείο “Tony Award” ως το καλύτερο έργο για το 2010 και έχει γνωρίσει τεράστια διεθνή επιτυχία με παραγωγές, μεταξύ άλλων, στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Αμερική.
Συντελεστές:
Έργο: «Ο Θεός της Σφαγής»
Συγγραφέας: Γιασμίνα Ρεζά
Μετάφραση: Γιώργος Βούρος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Ηθοποιοί: Χριστίνα Παυλίδου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Έλενα Χατζηαυξέντη, Πάνος Μακρής
«Θα ΄σαι δω ξανά του χρόνου» του Μπέρναρντ Σλέιντ
Το έργο «Θα ΄σαι δω ξανά του χρόνου», είναι μια κωμωδία που καταφέρνει να αναδείξει τους προβληματισμούς γύρω από το θέμα του έρωτα και του πάθους δυο παράνομων εραστών.
Υπόθεση: Ο Τζωρτζ και η Ντόρις, συναντιούνται σε ένα πανδοχείο για πρώτη φορά και ζουν μια ερωτική περιπέτεια. Το επόμενο πρωί πριν χωριστούν, συμφωνούν να συναντιούνται μία φορά το χρόνο, στο ίδιο μέρος, παρά το γεγονός ότι είναι και οι δύο παντρεμένοι με άλλους και έχουν έξι παιδιά. Στα επόμενα 24 χρόνια αναπτύσσουν μία έντονη συναισθηματική σχέση, συζητώντας προβλήματα της καθημερινότητάς τους, με συχνά διαλείμματα πάθους και έρωτα. Άραγε που θα τους οδηγήσει αυτό το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης που οι ίδιοι δημιούργησαν…;
Η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στο Broadway στις 14 Μαρτίου 1975 και έφτασε τις 1453 παραστάσεις, κερδίζοντας πολλά βραβεία Tony. Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τη Νόνικα Γαληνέα, και αποτέλεσε σταθμό για την καριέρα τους. Η κινηματογραφική του μεταφορά έγινε, με τον ίδιο τίτλο, το 1978, με τους Alan Alda και Ellen Burstyn.
Συντελεστές:
Έργο: «Θα ΄σαι δω ξανά του χρόνου»
Συγγραφέας: Μπέρναρντ Σλέιντ
Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους
Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική: Λούκας Ερωτοκρίτου
Ηθοποιοί: Χριστίνα Παυλίδου και Χρήστος Λούλης
«Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ» των Ρέππα & Παπαθανασίου
Το έργο είναι βασισμένο στην φάρσα του Ευγένιου Λαμπίς «Η υπόθεση της Οδού Λουρσίν», σε μια υπέροχη διασκευή από το γνωστό συγγραφικό δίδυμο, Ρέππα & Παπαθανασίου και σε σκηνοθεσία του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου.
Μια κωμωδία σύγχρονη, με ωραίο, έξυπνο, καλόγουστο σενάριο με παράξενες συμπτώσεις, απρόβλεπτες καταστάσεις και γρήγορη δράση.
Η ατμόσφαιρα στην πλατεία του θεάτρου είναι ευχάριστη καθόλη τη διάρκεια της παράστασης και το κοινό οδηγείται σε εκρηκτικά ξεσπάσματα γέλιου από τις έξυπνες, γεμάτες χιούμορ αλληγορίες του έργου.
Ηθοποιοί: Χριστίνα Παυλίδου, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Σοφία Καλλή, Κρίστοφερ Γκρέκο, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Μουστάκα και ο Σπύρος Σταυρινίδης.
«Ένιωσα άδεια στην αρχή, όταν έφυγε η καρδιά, αλλά είμαι εντάξει τώρα…» της Λούση Κέρκγουντ
Η συγκλονιστική ιστορία του έργου είναι η σωματεμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση και βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες γυναικών, που έπεσαν θύματα αυτής της κατάστασης. Η εμπορία προσώπων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Η Κύπρος δυστυχώς, δεν εξαιρείται από το κύκλωμα, το οποίο δρα ανεξέλεγκτα και στον τόπο μας. Χιλιάδες γυναίκες φτάνουν στο νησί μας κάθε χρόνο, μέσα από τέτοια κυκλώματα και πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το φαινόμενο αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας και βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα μας, ανάμεσα μας.
Το έργο παρουσιάζει την ανθρώπινη διάσταση αυτού του θέματος, με ευαισθησία, ακεραιότητα, αλλά συχνά με χιούμορ και ελπίδα. Η ιστορία του ακολουθεί την πραγματική Οδύσσεια μιας γυναίκας, που προσπαθεί να ξεφύγει από το κύκλωμα για να ξαναβρεί το χαμένο παιδί της. Η μορφή της παράστασης (Promenade), μας επιτρέπει να μπούμε κυριολεκτικά μέσα στον κόσμο της, συνδυάζοντας την ωμή πραγματικότητα αλλά και τη μαγεία του σουρεαλισμού.
Πρόκειται για ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 2009 στο Arcola Theatre από την εταιρεία Clean Break. Το έργο έλαβε εξαιρετικές κριτικές, και ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Evening Standard για καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.
Συντελεστές:
Έργο: «Ένιωσα άδεια στην αρχή, όταν έφυγε η καρδιά, αλλά είμαι εντάξει τώρα»
Συγγραφέας: Λούση Κέρκγουντ
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικά/Κοστούμια: Κρίστυ Πολυδώρου
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική επένδυση: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηθοποιοί: Νίκη Δραγούμη, Βασιλική Κυπραίου
Συμμετέχουν: Άντζελα Ριζάκη, Κωνσταντίνα Θεοδώρου
«SHOOTING STAR» του Στήβεν Ντήτζ
Το έργο «SHOOTING STAR», είναι μια γλυκόπικρη ρομαντική κωμωδία σχετικά με τις μεσαίες ημέρες της ζωής μας και για το πως φθάσαμε ως εκεί.
Ένα χιονισμένο βράδυ, σε ένα μικρό Αμερικανικό αεροδρόμιο, δύο παλιοί από το κολλέγιο εραστές η Ελάϊνα Κάρσον και ο Ρηντ Μακ Άλιστερ έχουν μια απροσδόκητη επανένωση που θα αλλάξει τη ζωή τους. Η Ελάϊνα παρέμεινε πιστή στη χίπικη αντί-κουλτούρα, ενώ ο Ρηντ μετατράπηκε σε ένα προβλέψιμο εκπρόσωπο του συντηρητισμού. Καθώς η νύχτα δίνει τόπο στα γέλια, στα παιχνίδια, στις αναμνήσεις και το αλκοόλ, η Eλάϊνα και ο Ρηντ επισκέπτονται ξανά ένα παρελθόν που επιφυλάσσει περισσότερες εκπλήξεις από ότι είχαν φανταστεί – και ένα δώρο που κανείς από τους δύο θα μπορούσε να προβλέψει.
Συντελεστές:
Έργο: “Shooting Star”
Συγγραφέας: Στήβεν Nτήτζ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία/Μουσική επιμέλεια: Ελένη Μποζά
Σκηνικά/Κοστούμια: Κρίστη Πολυδώρου
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Στούντιο: Νίκος Παπαδόπουλος
Γραφικά: Δώρος Κακουλλής
Ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Βασιλική Διαλυνά
«Γαμπρός για κλάματα…» του Χάρη Πισία
Το έργο «Γαμπρός για κλάματα…», είναι η ιστορία δυο εργένηδων που ξέμειναν στα αζήτητα και ζητούν απεγνωσμένα, ο καθένας για τον εαυτό του, μια συντροφιά με οποιοδήποτε τίμημα…
Ο Γάμος τη σημερινή εποχή είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το ίδιο φαίνεται να ήταν και στην παλιά εποχή, των παππούδων μας.
Τι γίνεται λοιπόν όταν ένας εργένης γύρω στα τριάντα, που είναι κολλημένος στα φουστάνια της μάμας του, αποφασίζει να ζητήσει σε γάμο μια κοπέλα που παρομοίως έχει ξεμείνει και αρχίζει να κάθεται στο ράφι;
Τι γίνεται ακόμα όταν οι γονιοί εμπλέκονται στο λεγόμενο συνοικέσιο βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις δικές τους ιδιοτροπίες και ιδιορρυθμίες;
Συντελεστές:
Έργο: «Γαμπρός για κλάματα»
Συγγραφέας: Χάρης Πισίας
Σκηνοθεσία: Έντμοντ Νανούσης
Σκηνικά/Κοστούμια: Κρίστη Πολυδώρου
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Παπαδόπουλος
Γραφικά: Δώρος Κακουλλής
Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Χρήστος Γιάγκου, Χάρης Πισίας, Πέτρος Φιλίππου, Ευαγγελία Νικολάου, Νάτια Χαραλάμπους.
“Touch and go ” του Ντερεκ Ντιζ
“Γιάννης και Βεατρίκη” της Carolle Frechette
Το έργο είναι μια μοντέρνα, αυθεντική, ευφάνταστη δραματουργική πρόταση, που εξετάζει με σοφία αλλά και με χιούμορ πόσο δύσκολο είναι στη σημερινή αποξενωμένη κοινωνία μας να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική σχέση με έναν άλλον άνθρωπο.
Μια αλληγορία που θέτει ερωτήματα για την υποκειμενική πραγματικότητα. Τί είναι η αλήθεια; Ποια η σχέση μεταξύ της επιθυμίας και της πραγματικότητας; Η ψυχολογική ακρίβεια με την οποία η συγγραφέας περιγράφει τη σχέση, τις επιθυμίες, την οπτική γωνία των δύο χαρακτήρων, είναι συγκλονιστική για τους θεατές, που βλέπουν τους εαυτούς τους να καθρεφτίζονται στους ρόλους.
Αυτό είναι και το βασικό στοιχείο επιτυχίας του έργου, μαζί με την αλληγορική και λυρική θεατρικότητά του και την τολμηρή δραματουργία του. Στη σύγκρουση που ακολουθεί συνυπάρχουν το χιούμορ και η τραγικότητα, η βία και ο ερωτισμός, η φιλοσοφική διάθεση και η συναισθηματική υποκειμενικότητα. Το έργο αναζητεί το πραγματικό νόημα αυτού που λέμε «αγάπη», απογυμνώνοντας την ανθρώπινη ψυχή.
Το έργο έχει παιχτεί με επιτυχία σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων στον Καναδά, στη Γαλλία και στο Μεξικό. Η συγγραφέας Carole Frechette είναι βραβευμένη και αναγνωρισμένη διεθνώς.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Carole Frechette
Μετάφραση και σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνικά – κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Φωτισμός: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική: Γιώργος Κολιάς
Ηθοποιοί: Λευτέρης Σαλωμίδης και η Παναγιώτα Φοινίρη
“Αμφιβολία” του Τζών Πάτρικ Σάνλευ
Εκτός από το βραβείο Pulitzer τo 2005 και το Tony Award για καλύτερο έργο, κέρδισε επίσης το Drama Desk Award για καλύτερο καινούργιο έργο και New York Drama Critic’s Circle για καλύτερο έργο. Το 2009 έγινε ταινία με πρωταγωνιστές τους Meryl Streep και Philip Seymour-Hofman.
Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για τη σύγκρουση μεταξύ της ηγουμένης και διευθύντριας ενός καθολικού σχολείου σε εργατική συνοικία της Νέας Υόρκης και του ιερέα της ενορίας και καθηγητή στο σχολείο. Η ηγουμένη πιστεύει πως ο ιερέας παρενοχλεί σεξουαλικά ένα από τους μαθητές, το μόνο μαύρο μαθητή του σχολείου. Δεν υπάρχουν αποδείξεις. Ο ιερέας υπερασπίζεται με σθένος την αθωότητά του. Η ηγουμένη πιστεύει ακράδαντα πως είναι ένοχος. Όμως το έργο είναι πολύ περισσότερο από μια απάντηση στο αν ο ιερέας είναι ένοχος ή όχι. Το έργο πραγματεύεται το θέμα της ηθικής αμφιβολίας, του φονταμενταλισμού, της συμπόνιας, το ελέους.
Το έργο δε δίνει απαντήσεις και αυτή είναι η μεγάλη του δύναμη. Μας θυμίζει πως δεν υπάρχουν απλές αλήθειες και οι ανατροπές σε όλα όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε και πιστεύουμε σε κάθε στιγμή του έργου, μας κρατούν σε εγρήγορση. Σε κάθε στιγμή η αλήθεια, που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε, κρύβεται ξανά, και πρέπει να ξανασκεφτούμε την ηθική θεώρηση του κόσμου μας. Μαζί με τους χαρακτήρες γεμίζουμε αμφιβολία.
Συντελεστές:
Συγγραφέας:Τζών Πάτρικ Σάνλευ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αγγελική Χρυσοστόμου
Σκηνικά/Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κολιάς
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Ηθοποιοί: Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Χρήστος Γιάγκου, Χριστίνα Μαρούχου και Παναγιώτα Φοινίρη
“Οι όρνιθες τ’ Αριστοφάνη” του Ανδρέα Κουκκίδη
Ο Αριστοφάνης εκτρέφει με ιδιαίτερη φροντίδα τις όρνιθες του, τις οποίες δωρίζει σε διάφορους παράγοντες, τμηματάρχες, διευθυντές και υπουργούς, με απώτερο στόχο να βοηθήσει τους συγχωριανούς του να λύσουν τα διάφορα προβλήματα τους. Η κακοσμία όμως από τις όρνιθες και τους γουμάδες ενοχλεί του γείτονες του με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή ρήξη. Ο κρυφός όμως δεσμός του γιού του με την κόρη του Ηράκλη, δημιουργεί πολλές και απρόβλεπτες ανατροπές.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Αντρέας Κουκίδης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιάγκου/ Χάρης Πησίας
Σκηνικά & Κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική επιμέλεια: Χάρης Πησίας
Ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Χάρης Πησίας, Λουκία Μιχαήλ, Νεφέλη Χριστοδούλου, Φωτεινή Γεωργίδη, Παναγιώτα Μόνια, Νικόλας Αρκαδίου, Γιώργος Σοφοκλέους και ο Αντρέας Μουσουλιώτης.
“Τζακ και Τζιλ” της Τζέην Μάρτιν
Ο Jack, ένας ήδη τραυματισμένος βετεράνος από τη μάχη των δύο φύλων, ερωτεύεται την Jill με την πρώτη ματιά στη βιβλιοθήκη. Από εκείνη τη στιγμή ο Jack εφαρμόζει ένα πολύπλοκο χορό λεκτικού ζευγαρώματος, και δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί για να κερδίσει τη μη ανταποκρινόμενη πολυαγαπημένη του. Ερωτοτροπεί με την Jill μέχρι αυτή να αντιληφθεί ότι είναι φτιαγμένοι για να αγαπούν ο ένας τον άλλο.
Συντελεστές :
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου
Σκηνικά/Κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική επιμέλεια: Τάσος Ζαχαρίου
Οπτικό υλικό: Ντίνος Όθωνος
Χορογραφίες: Χλόη Μελίδου
Στούντιο: Νίκος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Eκτέλεση σκηνικού: Νίκος Κουρτελίδης
Φωτογραφίες: Νέαρχος Παναγιώτου
Μεταφράσεις: Κλεάνθης Κλεάνθους
Επιμέλεια προγράμματος: Άννα Τσιάρτα
Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Δώρος Κακουλλής
Ηθοποιοί: Φώτης Γεωργίδης, Παναγιώτα Μόνια
«Δείπνο με Φίλους» του Donald Margulies
Το «Δείπνο με Φίλους» του Donald Margulies, επεξεργάζεται το τι συμβαίνει στα ζευγάρια και στις σχέσεις τους όταν η ψευδοδαίσθηση της σταθερότητας έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια απότομη και συγκλονιστική αλλαγή. Η εμπειρία μπορεί να είναι τόσο καταστροφική όσο ένας σεισμός: η ξαφνική συνειδητοποίηση ότι η γη, που την ένοιωθες σκληρή σαν βράχο, ξαφνικά μετατρέπεται σε μία μεγάλη λίμνη με τεράστια κύματα. Μετά έρχονται οι μετασεισμοί. Ακριβώς εδώ είναι που εστιάζεται το έργο του Μάργκιουλις, στους μετασεισμούς, τους στοχασμούς γύρω από τα νοήματα των αρχικών κραδασμών της αλλαγής.
Συντελεστές :
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά: Νατάσσα Χρυσαφίνη
Κοστούμια: Λίζα Τσουλούπα
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Στάνκογλου
Στούντιο: Νίκος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Eκτέλεση σκηνικού: Νίκος Κουρτελίδης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής, Νέαρχος Παναγιώτου
Μεταφράσεις: Κλεάνθης Κλεάνθους
Επιμέλεια προγράμματος: Άννα Τσιάρτα
Ηθοποιοί:Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Χριστίνα Παυλίδου, Φιλιώ Λούβαρη, Φώτης Γιωργίδης
“Να ζει κανείς ή να … συζεί” του Λώρενς Κάσλερ
Δύο συνηθισμένα ζευγάρια αποφασίζουν για ένα βράδυ να πέσουν στα «βαριά ποιοτικά» και να παρακολουθήσουν μια παράσταση του Άμλετ. Καθώς η παράσταση εξελίσσεται, το έργο κυλάει λίγο δύσκολο για το μέσο τηλεοπτικό θεατή και λίγο πριν τα δύο ζευγάρια «φάνε πόρτα» από τον Άγγλο κλασικό, το ρίχνουν στην κουβέντα. Αλήθειες και ψέματα έρχονται στο φώς και οι ανατροπές στη σκηνή δεν είναι τίποτα μπροστά σε ότι συμβαίνει στα καθίσματα. Η ζωή είναι πάντα ωραία με ή χωρίς παρέα. Τελικά το αιώνιο ερώτημα είναι ένα: Να ζει κανείς ή να συζεί?
Συντελεστές :
Συγραφέας: Λώρενς Κάσλερ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Αντρέας Τσουρής
Σκηνικά/Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Μουσική επιμέλεια/Στούντιο: Νίκος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Ηθοποιοί: Πέτρος Κονόμου, Μικαέλα Κουτουμάνου, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Κατερίνα Σκουφάρη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χρήστος Γιάγκου
“Ριάλλια…Ριάλλια… τζιαι πούντα” του Δημήτρη Παπαδημήτρη
Σ’ ένα παραλιακό τουριστικό χωριό της Κύπρου, όπου το χρήμα και οι μισαλλοδοξίες επικρατούν, Ο Βαρνάβας, ένας φτωχός πλην τίμιος οικογενειάρχης, παλεύει με νύχια με δόντια να κρατήσει τους δικούς του ανθρώπους κοντά στις παραδοσιακές ηθικές αρχές και αξίες.
Τα πάντα αλλάζουν προσπαθώντας να εκμοντερνιστούν, ο ίδιος όμως αρνείται πεισματάρικα να πουλήσει το μικρό του καφενείο αφού το θεωρεί κομμάτι της δικής του ζωής και ιστορίας. Ο αγώνας του αυτός εξελίσσεται σε επίμονη και πολύπλοκη μάχη, καθώς το κλίμα της εποχής παρασέρνει και τη δική του οικογένεια.
Συντελεστές :
Σκηνοθεσία / Καλ. Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Σκηνικά / Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Αντρέας Μουσουλιώτης, Πέτρος Κονόμου, Ζάχος Παπαπέτρου, Παυλίνα Μαυρή, Mαρία Μαστρίδου, Μαριλένα Αργυρίδου, Μικαέλα Κουτουμάνου, Ζήνα Σαμιέρ
“Father’s Day” του ‘Ερικ Τσιάπελ
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ ο Χένρυ, ένας πικραμένος κι οξύθυμος διαζευγμένος, απολαμβάνει το ουίσκι του, ακούγοντας κλασσική μουσική. Γρήγορα, όμως, η ένδοξη μοναξιά του διαταράσσεται από την ανεπιθύμητη εμφάνιση του γιου του, Μάθιου, που φέρνει μαζί του τη νέα του φιλενάδα, τη μη ελκυστική πάνκ/γκοθ Κριστίν.
Ο Μάθιου, προφανώς, θέλει να συμφιλιωθεί με τον πατέρα του κι έτσι αρχίζουν οι συγκρούσεις. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού ποιος άλλος θα μπορούσε να εμφανιστεί παρά η πρώην γυναίκα του Χένρυ και μητέρα του Μάθιου, η Σου. Όπως εξελίσσεται η βραδιά, ο Χένρυ κι η Σου σκαλίζουν τις στάχτες της φαινομενικά νεκρής τους σχέσης και με έκπληξη ανακαλύπτουν μια τρυφερότητα να φεγγοβολάει αχνά αναμεταξύ τους. Σύντομα ο Χένρυ έρχεται αντιμέτωπος με σημαντικές αποφάσεις…
Το Father’s Day είναι μια ζεστή και συγκινητική κωμωδία βασισμένη στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του Έρικ Τσιάπελ, Home to Roost.
Συντελεστές :
Σκηνοθεσία: Κώστας Δημητρίου
Σκηνικά & Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Mουσική επένδυση: Κώστας Δημητρίου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Eκτέλεση σκηνικού: Νίκος Κουρτελίδης
Φωτογραφίες: Νέαρχος Νεάρχου
Κείμενα: Iσαβέλλα Μελετίου
Επιμέλεια προγράμματος: Άννα Τσιάρτα
Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Δώρος Κακουλλής
Ηθοποιοί: Κώστας Δημητρίου, Γιώργος Τσιάκκας Eλένη Μαυρή, Έλενα Χριστοφή
“Καλιφόρνια Ντρίμιν” του Βασίλη Κατσικονούρη
Το έργο διαπραγματεύεται τις ζωές μιας παρέας στη μετεφηβική ηλικία. Ο Ντίνος αρχηγός της παρέας προσπαθεί να οργανώσει ληστεία κατά του θείου Πέπου, ώστε να αποκτήσει το αναγκαίο ποσόγια να ταξιδέψει μέχρι την Καλιφόρνια μαζί με τον κολλητό του και να αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία. Ακολουθούν μια σειρά από αποτυχημένα σχέδια ληστείας του θείου στα οποία συμμετέχουν η κοπέλα του Άρη, Γιούλη, και η κοπέλα του Ντίνου, Κική Ο θείος Πέπος φαίνεται, όμως ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στις ζωές των παιδιών, αφού κάθε συνάντηση μαζί του είναι και μια έκπληξη για εκείνα.
Συντελεστές :
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Σκηνικά & Κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Παραγωγή μουσικής και ήχου: Παναγιώτης Κωνσταντινίδης
Βοηθοί παραγωγής ήχου: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Στέλιος Ματθαίου
Εκφωνήσεις: Γιώργος Ρούσσος, Χριστίνα Μαρούχου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Μαρούχου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Eκτέλεση σκηνικού: Νίκος Κουρτελίδης
Φωτογραφίες: Νέαρχος Νεάρχου
Επιμέλεια προγράμματος: Άννα Τσιάρτα
Ραδιοφωνική σύμπραξη, επιμέλεια μουσικής και ήχου: Energy 107.6
Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Δώρος Κακουλλής
Ηθοποιοί: Σίμος Τσιάκκας, Γιώργος Τσιάκκας, Χριστίνα Μαρούχου, Δώρα Δημητρό
“ΟΝΟΡ” της Τζοάννα Μαρέι Σμιθ
Μ’ έξυπνο τρόπο η συγγραφέας Τζοάννα Μάρρεϊ-Σμιθ, στο συγκλονιστικό έργο «Όνορ» (Η τιμή), πραγματεύεται θέματα που μένουν πάντα επίκαιρα -όπως το τι σημαίνει αγάπη, έρωτας, πάθος, γάμος, οικογένεια, τιμή.
Ένα έργο που κατά τους κριτικούς η συγγραφέας εξερευνά τα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από ένα μοντέρνο αλλά και διαγρoνικό τρόπο. Μιλά εξ ονόματος όλων κι αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά κάθε ηλικίας και κάθε τόπου. Γραμμένο το 1995, παίζεται σ’ όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες.
Συντελεστές :
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία-μουσική επένδυση: Στέφανος Κοτσίκος
Σκηνικά-κοστούμια: Έλενα Κατσούρη
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Σχεδιασμοί: Δώρος Κακουλλής
Ηθοποιοί:Έλενα Παπαδοπούλου, Χρήστος Γιάγκου, Ελίζα Πατσαλίδου, Ρένα Ξενοφώντος
«Φωνάζει ο κλέφτης» του Δημήτρη Ψαθά
Το έργο «Φωνάζει ο κλέφτης» έχει ένα διαχρονικό χιούμορ και εφευρετική φαντασία. Ο συγγραφέας με τους έξυπνους διάλογους του και μέσα από το πρίσμα του κεφιού και της σάτιρας, αποκαλύπτει και καυτηριάζει ταυτόχρονα, πτυχές της μεταπολεμικής ελληνικής ζωής και πραγματικότητας.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Δημήτρης Ψαθάς Σκηνοθεσία: Χρήστος Ζάνος Σκηνικά/κοστούμια: Άντης Παρτζίλης Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου Μουσική επένδυση: Τζωρτζίνα Τάτση
Ηθοποιοί:Κώστας Δημητρίου, Χρήστος Γιάγκου, Χάρης Πισίας, Κούλλης Νικολάου, Κατερίνα Σκουφάρη, Τζωρτζίνα Τάτση, Έλενα Γεωργίου Κονή, Αντρέας Ελπιδοφόρου
“Loot” του Τζο Όρτον
Μαύρη κωμωδία του Τζο Όρτον. Το έργο σατιρίζει την διαφθορά της εξουσίας και ειδικότερα της αστυνομίας. Επικεντρώνεται επίσης στην διάλυση της οικογένειας, του βασικότερου κυττάρου της κοινωνίας μας, αλλά και στα κοινωνικά ταμπού γύρω από τον θάνατο και τη θρησκεία
Συντελεστές:
Κείμενο : “Loot” – Λεηλασία
Συγγραφέας: Τζο Όρτον
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μόνικα Βασιλείου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική επιμέλεια: Αργυρώ Χριστοδουλίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Ηθοποιοί: Χρήστος Γιάγκου, Ξένιος Ξενοφόντως, Έλενα Γεωργίου Κονή, Γιάννης Κόκκινος, Ματθαίος Βενετσάνος, Αντρέας Ελπιδοφόρου.
“Κορίτσια για σπίτι” του Δημήτρη Μωραΐτη
“Κορίτσια για σπίτι” του Δημήτρη Μωραΐτη. Μια κωμωδία για τις γυναίκες, τους άνδρες και τις επιθυμίες τους… Η ανακάλυψη του ιδανικού άνδρα στη σύγχρονη κοινωνία παίζει στα ίδια ποσοστά με την ανακάλυψη της… Ατλαντίδας. Οι άνδρες σήμερα έχουν ψύχωση με το γυμναστήριο και τους κοιλιακούς τους και έχουν γίνει υστερικοί με τα ρούχα τους. Άνδρες με σώμα φέτες και άτριχοι σαν… μωρά. Οι άνδρες εξαφανίζονται! Πώς αντιδρούν οι γυναίκες; Πού καταφεύγουν για να βρουν τον ιδανικό σύντροφο; Και με ποιο κόστος;
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαίμης
Σκηνικά / Κοστούμια: Δήμητρα Χριστοδούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Μουσική Σύνθεση: Μιχάλης Χρυσάνθου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Γιάγκου
Ηθοποιοί: Εύα Μιλτιάδου, Νεφέλη Χριστοδούλου, Μαρία Καρασούλα, Έλενα Γεωργίου-Κονή, Λουκία Πρωτοπαπά.
“Μπυτζάμες για 6” του Μαρκ Καμολέπι
“Το τέλος του κόσμου” του Τέννεση Ουϊλλιαμς
“Το τέλος του κόσμου”, του Τέννεση Ουϊλλιαμς. Επίσημη πρώτη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2006.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικά / Κοστούμια: Μελίτα Κούτα
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Γιάγκου
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια: Έλενα Γεωργίου Κονή, Ιωάννης Σοφρωνίου
Σχεδιασμός αφίσας: Μελίτα Κούτα
Φωτογραφίες: Νέαρχος Iωάννου
Ηθοποιοί: Λευτέρης Σαλωμίδης, Νιόβη Χαραλάμπους, Σοφοκλής Κασκαούνιας
«Ετυφλωτική λάμψη» του Ρίτσιαρτ Γκρίνπεργκ
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους
Μετάφραση: Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου
Σκηνικά / Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη
Μουσική: Μαρία Χριστοφόρου
Βοηθός σκηνοθέτη /Οπτικό Υλικό/Φωτισμοί: Κώστας Χατζησταύρου
Επιμέλεια Προγράμματος: Έλενα Γεωργίου Κονή
Σχεδιασμός και Καλλιτεχνική Επιμέλεια Προγράμματος: Ιωάννης Σοφρωνίου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Χρυσάνθου
Ηθοποιοί: Χάρης Κκολός, Κωνσταντίνος Τσιολής, Λουκία Πρωτοπαπά
“Πως να γίνεται Πρωθυπουργός” των Πιέρ Σωβίλ και Ερίκ Ασσού
Συντελεστές :
Συγγραφείς: Πιέρ Σωβίλ και Ερίκ Ασσού
Μετάφραση /Διασκευή: Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Έντμοντ Νανούσης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Πανίκος Τεμπριώτης
Μουσική Επένδυση / Σύνθεση: Χρήστος Σταυρινίδης
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια αφίσας: Δώρος Κακουλλής
Φωτογραφίες: Νέαρχος Ιωάννου
Ηθοποιοί: Θάνος Πεττεμερίδης, Ξένιος Ξενοφώντος, Χρήστος Γιάγκου, Βίβιαν Νικολαϊδου, Ζήνα Σαμιέρ, Έλενα Γεωργίου Κονή
Φωνή Προέδρου: Χάρης Πησίας
Δελτίο Ειδήσεων: Αθηνά Τυρίμου – Δημοσιογράφος
“Η άλλη μου γυναίκα” του Δημήτρη Παπαδημήτρη
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θάνος Πεττεμερίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πανίκος Τεμπριώτη
Μουσική Επένδυση: Αχιλλέας Τσαγγαρίδης
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια αφίσας: Δώρος Κακουλλής
Φωτογραφίες: Νέαρχος Ιωάννου
Ηθοποιοί: Θάνος Πεττεμερίδης, Δημήτρης Σάββα, Χρήστος Γιάγκου, Σάββας Στυλιανόπουλος, Γιώργος Ονησιφόρου, Ζήνα Σαμιέρ, Έλενα Γεωργίου Κονή, Καλλιόπη Τζερμάνη
“Ζητείεται Πατέρας” του Δημήτρη Παπαδημήτρη
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Σλάβκο Πέεφ
Σκηνογραφία: Πανίκος Τεμπριώτης
Ενδυματολογία: Ελένη Τζιρκαλλή
Μουσική επένδυση – σύνθεση: Αχιλλέας Τσαγγαρίδης
Χορογραφίες: Μερόπη Δημητρίου
Επιμέλεια Προγράμματος: Κωνστάντια Φ. Δημητριάδου, Αλέξης Κλεάνθους
Σχεδιασμός και Καλλιτεχνική Επιμέλεια Προγράμματος: Δώρος Κακουλλής
Σχέδιο εξωφύλλου προγράμματος: Δώρος Κακουλλής
Φωτογραφίες: Αλέξης Κλεάνθους
Ηθοποιοί: Αnthony Κυριάκος Σκορδή, Μαρία Καρασούλα, Θάνος Πεττεμερίδης, Χρήστος Γιάγκου, Ζήνα Σαμιέρ, Δημήτρης Σάββα, Κωνσταντίνα Γκόρου, Έλενα Γεωργίου Κονή, Ειρήνη Κυριάκου, Μερόπη Δημητρίου.
Ευχαριστούμε τον Γιώργο Σοφοκλέους που έγραψε μερικούς από τους στίχους των τραγουδιών.
“Ο θείος απο την Αφρική” του Αλέξανδρου Κωνσταντινίδη
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θάνος Πεττεμερίδης
Σκηνικά: Δημήτρης Σάββα
Κοστούμια: Μαρία Βασιλειάδου
Μουσική: Αχιλλέας Τσαγγαρίδης
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια αφίσας: Δώρος Κακουλλής
Εικονογράφηση: Χάρης Σοφοκλέους
Φωτογραφίες: Νέαρχος Ιωάννου
Ηθοποιοί: Δημήτρης Σάββα, Θάνος Πεττεμερίδης, Πάμπος Χαραλάμπους, Χρήστος Γιάγκου, Στάλω Χαραλάμπους, Ζήνα Σαμιέρ, Νεοπτόλεμος Νεοπτολέμου, Έλενα Διαμαντίδου
“Σεξουσία” των Νέαρχου Ιωάννου, Μάριου Μουσουλιώτη
και Αλέξανδρου Κωνσταντινίδη
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θάνος Πεττεμερίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Βασιλειάδου
Χορογραφίες: Τatiana Χατζητοφή
Μουσική Επένδυση: Αχιλλέας Τσαγγαρίδης
Στίχοι Τραγουδιών: Γιώργος Σοφοκλέους
Επιμέλεια Προγράμματος: Κωνστάντια Φ. Δημητριάδου, Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Σχεδιασμός και καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Κάλια Μαυρομμάτη
Σχέδιο εξωφύλλου προγράμματος: Μαρία Βασιλειάδου
Φωτογραφίες: Νέαρχος Ιωάννου
Ηθοποιοί: Αννίτα Τερζή, Έλενα Σάββα, Θάνος Πεττεμερίδης, Πάμπος Χαραλάμπους, Ζήνα Σαμιέρ, Χρήστος Γιάγκου, Νεοπτόλεμος Νεοπτολέμου
Μπαλέτο: Τatiana Χατζητοφή, Natalia Poushkova, Angela Χριστοδουλίδου, Polina Tetioueva